Položeni venci i cveće na grob Vajolet Frejzer u Predejanu

Vajolet Frejzer, medicinskа sestrа iz Škotske, koja je lečila povređene i bolesne srpske vojnike i narod u Prvom svetskom ratu, preminula је 5. marta 1919. godine u Predejanu. Cveće i vence danas su na njen grob položili predstavnici ambasade Velike Britanije i meštani Predejana.

Vajolet Frejzer je bila jedna od tridesetak medicinskih sestara koje su iz Velike Britanije, odnosno Škotske, došle  u Srbiju, zahvaćenu ratom, odazvavši se pozivu  humanitarnog društva Srpski potporni fond. U ime Ujedinjenog Kraljevstva i u svoje lično, prigodnim rečima  danas se meštanima zahvalio Vilijam Hopkinson, prvi politički sekretar britanske ambasade u Beogradu.

O spomeniku Vajolet Frejzer, koji je podignut daleke 1924. godine, a obnovljen 2015. zahvaljujući podršci lokalne samouprave Grada Leskovca, brinu meštani Predejana.

Gosti iz britanske ambasade, nakon posete mestu počivališta Vajolet Frejzer, obišli su i crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Predejanu, koja se nalazi u neposrednoj blizini mesnog groblja.

Izveštaj o ovom događaju možete pogledati u Panorami Televizije Leskovac:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *