Porez na imovinu za sada po starom

16.12. Gradsko vece 2

Leskovac – Članovi Gradskog veća na danas održanoj sednici nisu usvojili predlog odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na osnovu kojih bi se utvrdile stope poreza na imovinu za nepokretnosti za 2014. godinu.

Nije usvojen ni predlog odluke o koeficijentima za utvrđivanje poreza za nepokretnosti obveznika koji vode poslovne knjige u gradu kao i o visini stope amortizacije za utvrđivanje poreza.

Prema rečima načelnika Uprave za finansije Dalibora Tričkovića porez na imovinu i u narednom periodu biće obračunavat po ranijem Zakonu o porezima na imovinu.

Naime, predlozi odluka pravljeni su na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu po kojem se osnovica poreza na imovinu određuje primenom drugačijih elemenata kao što su: korisna površina i prosečna cena kvadratnog metra odgovarajuće nepokretnosti u zoni u kojoj se ona nalazi.

Kako se prosečna cena kvadratnog metra utvrđuje se na osnovu Ugovora o kupovini nepokretnosti overenog u Osnovnom sudu ispostavilo se da su cene nepokretnosti nerealno predstavljene u pomenutim ugovorima pa bi nerealna bila i zaduženje obveznika.

16.12. Gradsko vece 1

“U tom slučaju došlo bi do znatne promene u iznosu poreza na imovinu čime bi obveznici, u većini slučaja, bili nezadovoljni. To bi, kada su poslovni objekti u pitanju, izazvalo njihovo seljenje sa udaljenih područja ka gradu upravo zbog velikih razlika u iznosu poreza na imovinu” rekao je načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković.

Načelnica Uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić, obrazlažući Predlog odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom, iznela je podatak da je 48 porodica iz Leskovca ostvarilo pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtićima.

Članovi Veća usvojili su programe poslovanja za 2014. godinu javnih preduzeća: Direkcija za urbanizam i izgradnju, Dom i brestovačkog Doma kulture; odobrili su 150 hiljada dinara Fudbalskom klubu „Veternica“ iz Leskovca za organizovanje Romskog bala; 20 hiljada dinara mesnim zajednicama: „Veljko Vlahović“, „Milentije Popović“, „Prva Južnomoravska brigada“ i „Rade Žunić“ za organizovanje tradicionalne humanitarne akcije i 120 hiljada dinara za kupovinu računara za potrebe organizacione jedinice Ministarstva odbrane u Leskovcu.

Direkciji je odobreno potpisivanje aneksa ugovora za javnim i javno komunalnim preduzećima koja obavljaju određene poverene komunalne delatnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *