Postignut dogovor između proizvođača paradajza i resornog ministarstva

Kada je reč o šteti koju su proizvođači paradajza s područja našeg okruga pretrpeli prethodnih dana, ona će im u narednom periodu delimično biti nadoknađena kroz isplatu sredstava za kupovinu folija i opreme za plastenike, dogovoreno je u Svircu na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednika koji su protestovali. Dovođenje investitora koji će izgraditi fabriku za preradu paradajza i garantovati minimalnu cenu, jedan je od koraka koji će biti preduzet kako bi se na duže staze rešio problem niske otkupne cene, još jedno je obećanje dato danas od strane ministra Nedimovića.

U narednih 15 dana iz resornog ministarstva pregovaraće sa predstavnicima poslovnih banaka kod kojih su proizvođači uzimali kredite, da prolongiraju njihov period otplate, obećao je ovom prilikom ministar Nedimović. Na sastanku je bilo reči i o zloupotrebi CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini od strane pojedinih zemalja, što je jedan od problema na čijem će se rešavanju raditi.

Imamo saznanja da postoje pokušaji zloupotrebe dogovora između Srbije i ostalih zemalja CEFTE, da se na srpsko tržište  plasira neka roba koja nije poreklom  iz država koje su osnivači CEFTE. Mi ćemo preko naše nadležne fitosanitarne inspekcije rešiti ovaj problem, tražićemo pomoć i od policije, istakao je ministar Nedimović.

Ovom prilikom je najavljeno i rešavanje problema koji proizvođači imaju sa nakupcima na kvantaškim pijacama u Leskovcu i u drugim gradovima u našoj zemlji.

Otkupna cena paradajza je porasla i ona sada iznosi 40 dinara po kilogramu. Imajući u vidu da je ovih dana krenuo izvoz ovog povrća za Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, proizvođači se nadaju da će u narednom periodu cena rasti. U ime poljoprivrednika prisutnima se obratio Žarko Nikolić iz Cekavice, koji je istakao da je zadovoljan dogovorom koji su postigli sa ministrom Nedimovićem:

Radićemo na  tome da  da dovedemo investitora koji će napraviti fabriku za  preradu paradajza, gde će garantovati neku cenu, makar minimalnu . Sa druge strane, nadoknada štete će verovatno ići kroz isplatu sredstava za repromaterijal, đubriva, folije, što bi trebalo da bar 50 posto gubitaka pokrije ove godine.

Po završetku sastanka, ispred domaćinstva Saše Trajkovića, gde je vođen razgovor, ministra poljoprivrede dočekalo je nekoliko članova Stranke slobode  i pravde, koji su pokušali da razgovaraju s njim. Oni su bili nezadovoljni jer je, kako su istakli, bilo neophodno pričati i o drugim problemima poljoprivrednika, među kojima je značajniji protivgradna zaštita.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *