Povećan broj požara na području Jablaničkog okruga

Na teritoriji Jablaničkog okruga, od početka godine evidentiran je 161 požar, od čega je 119 bilo na otvorenom prostoru. Ovo je bio povod za usvajanje Izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije o hitnom preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.

Na području Jablaničkog okruga za samo 14 dana u februaru mesecu registrovano je ukupno 95 požara, od kojih je 87 bilo na otvorenom prostoru. Isto tako, od početka ovog meseca na teritoriji čitave zemlje evidentirana su 1.492 požara na otvorenom, što je, kako je istakao Nenad Simić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a u Leskovcu, ogromno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 226.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova objavio je izveštaj o hitnom preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od požara na otvorenom, koji između ostalog podrazumeva pojačan inspekcijski nadzor, zatim obilazak svih naseljenih mesta radi upozoravanja stanovništva o poštovanju zakonskih odredbi, sagledavanje mogućnosti hitne nabavke opreme i sredstava za gašenje požara, intenziviranu medijsku kampanju, kao i uspostavljanje kontakta sa Šumskim gazdinstvima, koja mogu učestvovati u sprovođenju preventivnih mera i ranog otkrivanja požara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *