Ministarka Tanasković otvorila izložbu u leskovačkom muzeju

Povodom zvaničnog obeležavanja Dana državnosti, Leskovac je danas posetila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, koja je u Narodnom muzeju otvorila izložbu pod nazivom „Sretenje 2024-odlikovanja dinastija Obrenovića i Karađorđevića“.

Srbija sutra i prekosutra, 15. i 16. februara, obeležava Dan državnosti, a Leskovac je jedan od gradova u kojima je u znak sećanja na dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, priređena izložba. Ministarka Tanasković naglasila je značaj obeležavanja ovakvih datuma, najavivši da je namera da se ova praksa nastavi i u narednom periodu, u cilju očuvanja tradicije i istorije srpskog naroda.

Izložba predstavlja dve dinastije – Obrenoviće i Karađorđeviće. Pored medalja, spomenica, odlikovanja i ordena, prisutni su imali priliku da pogledaju i originalne fotografije znamenitih ličnosti, industrijalaca, ratnika koji su svoje živote dali za oslobođenje domovine. Koncept izložbe predstavio je kustos –istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu Vladimir Petković, naglasivši pored ostalog, značaj podrške Vlade Republike Srbije i Grada Leskovca, koji za oblast kulture izdvaja preko devet odsto budžeta.

Nakon otvaranja izložbe, ministarka Tanasković je u društvu gradonačelnika Cvetanovića, direktora Narodnog muzeja Nebojše Dimitrijevića i drugih predstavnika lokalne samouprave, obišla postavke Narodnog muzeja u Leskovcu i upoznala se sa istorijom leskovačkog kraja.

Inače, ovom prilikom je najavljeno da će Narodni muzej u Leskovcu 15. i 16. februara biti otvoren za posetioce, kada će zainteresovani moći da besplatno obiđu postavke.  Autorska vođenja kroz izložbu „Sretenje 2024-odlikovanja dinastija Obrenovića i Karađorđevića“ biće organizovana u terminima od 11h, 14h i 16 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *