Povećava se broj brakova u Leskovcu, ali i razvodi

vencanje

Leskovac – Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj zaključenih brakova u Srbiji u 2013. povećan je za pet odsto u odnosu na 2012. dok je broj razvoda povećan za isti period 11 odsto.

Kada je Grad Leskovac u pitanju broj zaključenih brakova u 2013. veći je za 13 posto u odnosu na 2012. godinu, a broj razvoda uvećan je za pet procenata.

U 2013. godini u Srbiji je registrovano 36.209 brakova, a prosečan broj godina pojedinaca prilikom stupanja u brak je 30 za žene, a 33 za muškarce. Broj zaključenih prvih brakova u Srbiji veći je za četiri odsto u odnosu na 2012., podaci su Republičkog zavoda za satatistiku.

Kada je Grad Leskovac u pitanju evidentirano je znatno povećanje sklopljenih brakova u odnosu na razvode.

Sa druge strane u 2012. godini Osnovnom sudu u Leskovcu, kome su tada pripadale i sudske jedinice Lebane i Vlasotince, podnete su 383 tužbe za razvod braka.

Već naredne godine taj broj se uvećao na 407, kazala je upravitelj pisarnice ovog suda Irena Mutavdžić.

“U prvih šest meseci ove godine leskovački Osnovni sud primio je 120 tužbi, a sudska jedinica u Vlasotincu 21 – nu, ali se o nekim konkretnijim uporednim pokazateljima ne može u ovom trenutku govoriti jer od 1. januara sudska jedinica Lebane funkcioniše samostalno tako da se o eventualnom povećanju ili smanjenju može komentarisati na kraju godine” rekla je Irena Mutavdžić.

U Srbiji se zakon promenio i više nije bitno ko je kriv za prekid bračnog  života. Dovoljno je samo da neko želi da se razvede. Može se razvoditi tužbom sudu ili sporazumno.

“Narušeni partnerski odnosi, nasilje, prestanak emotivne veze, pronalaženje novog partnera, zapostavljanje odgovornosti jednog od supružnika za decu samo su neki od razloga razvoda” kazala je Desanka Mitić iz Centra za socijalni rad.

Za prvih šest meseci tekuće godine Centru za socijalni rad upućena su 64 zahteva za razvod braka i 34 za poveravanje iz vanbračne zajednice.

Nema preciznih podataka ko se češće odlučuje na razvod, muškarci ili žene. Međutim, iako se generalno može reći da je odnos podjednak, ipak u poslednje vreme češće se prve sa papirima pojave žene. Ipak, nešto je ostalo kao i pre. I dalje je više razvoda u gradu, urbanim sredinama nego na selu.