Pravo na rehabilitaciju u banjama ostvarilo 617 penzionera s područja Jablaničkog okruga

Ukupno 617 penzionera sa područja Jablaničkog okruga ove godine steklo je pravo odlaska na rehabilitaciju u nekoj od banja u Srbiji. Najveći broj njih, ukupno 270, otići će na desetodnevni boravak u Sijarinskoj Banji, potom u Niškoj i Prolom. Rang lista sa imenima i prezimenima penzionera objavljena je i na oglasnoj tabli Udruženja penzionera u Leskovcu.

Inače, kada je reč o Jablaničkom okrugu ukupan broj podnetih prijava ove godine za rehabilitaciju u banjama bio je oko 2 000. Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg su prijave odbijene je izmena pravilnika PIO fonda iz 2020. godine na osnovu koje penzioner ima pravo da samo jednom boravi u banji.  Na spisku banja u kojima će penzioneri Jablaničkog okruga boraviti nalaze se i Soko banja, Lukovska, ove godine i Vranjska, potom Bujanovačka, a manji broj njih biće i u Vrnjačkoj Banji i Ribarskoj.

Jedna od mogućnosti da se ubuduće poveća broj penzionera koji će moći da ode na rehabilitaciju u banjama je i povećanje izdvajanja iz PIO fonda za društveni standard sa 0,1 posto na 0,2, navodi Bratislav Zdravković, predsednik Udruženja penzionera Leskovac. Kako je jedan od kriterijuma za odlazak visina penzije, ovo povećanje bi bilo od značaja naročito za penzionera s područja Jablaničkog okruga, s obzirom na visinu njihovih primanja.  

Osim troškova boravka PIO fond snosi i same putne troškove, a praksa je pokazala da penzioneri odlaze na rehabilitaciju uglavnom tokom zimskih i jesenjih meseci.

Posmatrano po opštinama iz Leskovca je ovo pravo ostvarilo 413 penzionera, iz Vlasotinca 84, Lebana 62, Bojnika 29, Medveđe 23 i Crne Trave 6. I ove godine rangiranje je obavljeno u kategorijama starosnih, invalidskih i porodičnih penzija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *