Predsednik Vučić odgovorio na dopis stanara zgrada kod „Pepeljuge“

Stanari zgrada koje okružuju park i igralište za decu kod Pepeljuge i iza Madere su pre nekoliko dana dobili odgovore na dopis i peticiju koje su sa preko 1000 potpisa krajem maja uputili kabinetima predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.  

Oni su zamolilii predsednika i gradonačelnika da ih podrže u naporima da sačuvaju park i igralište za decu, kao i da zaustave dalje aktivnosti na izgradnji zgrade na tom mestu, a sve do pronalaženja adekvatnog rešenja prihvatljivog za sve strane, navodi se u poslednjem saopštenju za javnost stanara zgrada. Kabinet predsednika Vučića je u svom kratkom odgovoru na dopis i peticiju stanara naglasio da, iako je predsednik po Ustavu nenadležan ipak želi da pomogne da se pomenuti problem reši. I to tako što je dopis i peticiju stanara zajedno sa svojom molbom prosledio Gradu Leskovcu, što je kabinet gradonačelnika Cvetanovića i potvrdio u svom odgovoru na dopis i peticiju stanara koji je bio dosta sadržajniji.

Naime kabinet gradonačelnika Cvetanovića je u svom odgovoru opisao čitavu hronologiju problema počev od 2010. godine kada je zemljište prenamenovano u građevinsko pa preko 2012. godine kada je otuđeno od Grada pa sve do poslednjeg obraćanja gradonačelnika u Skupšini Grada.

Sa namerom ili bez nje, u opisanoj hronologiji problema je po mišljenju stanara izostavljena jedna prilično bitna godina za park kod Pepeljuge a to je godina 2015. U toj godini je prema Ugovoru o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključenog 21.03.2012. godine između JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i Aleksandar Čogurić (prilog 4) trebalo biti poništeno Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta i zemljište vraćeno u vlasništvo Grada obzirom da prema članu 5 Ugovora kupac nakon tri godine od pravosnažnosti Rešenja nije pomenuto zemljište priveo planiranoj nameni.

I dalje je nepoznato zašto to nije urađeno tada kao i da li će i ko i kada biti odgovoran za taj propust. Takođe, stanari napominju da je vrlo interesantno i ujedno zabrinjavajuće da je u to vreme direktor JP Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac bio Milenko Milenković koji je početkom ove godine angažovan od strane investitora da uradi Urbanistički projekat sa idejnim rešenjem za izgradnju zgrade u parku kod Pepeljuge i koji je u isto vreme i član Komisije za planove Odeljenja za urbanizam koja uskoro trebada taj isti urbanistički projekat prihvati ili odbaci.

I pored svega toga, stanari su i dalje optimistični i veruju da će Komisija za planove odbaciti pomenuti urbanistički projekat na osnovu njihovih rigovora, dopisa i peticije. Nakon odbacivanja urbanističkog projekta stanari očekuju pronalaženje rešenja prihvatljivog za sve strane kao i pokretanje procedure za izmenu u dopunu Plana generalne regulacije za celinu 8. Jedno od mogućih rešenja koje stanari predlažu jeste da se investitoru ustupi druga lokacija u neposrednoj blizini parka kod Pepeljuge.

Takođe, stanari predlažu da se uđe i u pregovore sa vlasnikom kuće Pepeljuga koja se nalazi baš uz park i igralište za decukako bi se ista otkupila, sredila i pretvorila u vrtić za decu obzirom da je izgradnja vrtića u tom delu grada svakak oplanirana. Ta kuća je već dugi niz godina u veoma lošem stanju, javni toalet i stecište narkomana i kao takva veoma opasna za njihovu decu. Štaviše stanari su spremni da takvu ideju podrže i svojimličnim finansijskims redstvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*