PRIHRANA PČELINJAKA

LESKOVAC – Zbog blage zime i talasa toplijeg vazduha mnoga pčelinja legla počela su ranije da se razvijaju. To bi mogao da bude veliki problem ukoliko dođe do još jednog talasa hladnijeg vremena. Kako kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i strručnoj službi prihrana pčelinjaka je neohodna kako bi se košnice pripremile za proleće i pašu.

Trenutno stanje u pčelinjacima je , varljivo. Takvo je zbog ovih klimatskih promena, odnosno zbog podizanja dnevnih i blagih noćnih temperatura. Ovakvi uslovi baš i nisu idealni za pčele. Legla su počela ranije da se razvijaju i ako slučajno naglo zahladi, to nikako ne bi bilo dobro. Zato se pčelarima preporučuje da pomognu pčelama, jer će one, ako zahladi, trošiti više hrane. Trebalo bi da znaju i da jedan ram legla u potrošnji zahteva jedan ram medakaže savetodavac PSS-a Nenad Stefanović.

Kako zaključuje Strefanović „veoma je važno da se društvima dodaju pogače za prihranu i to one od kilogram do kilogram i po. Dodatno utopljavanje se najčešće vrši uz pomoć folije ili papira, a mogu se koristiti i oba materijala, jer će se tako na najbolji način sprečiti gubitak energije iz košnice. To pčelari uglavnom i znaju, ali nije na odmet da ih podsetimo, znanje nikada ne može da škodi.“