Prijem kod gradonačelnika povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Povodom  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, u svečanoj sali Skupštine grada, priredio je prijem za predstavnike različitih udruženja koja okupljaju pripadnike ove populacije. On se osvrnuo na programe koje grad realizuje kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života, a veoma važna je, prema njegovima rečima, činjenica da je napravljen pomak u lakšem radnom angažovanju osoba sa invaliditetom.

Za oblast socijalne zaštite ove godine je iz budžeta grada izdvojeno 166,8 miliona dinara, a putem  konkursa za finansiranje projekata opredeljena je i suma od  31 miliona. Govoreći o koracima koje lokalna samouprava preduzima kako bi se poboljšali uslovi za život osoba sa invaliditetom, gradonačelnik je naveo da su u Centru za socijalni rad postavljeni rampa i lift koji u značajnoj meri olakšavaju kretanje, a sa istim ciljem je pre desetak dana izgrađena i rampa na keju pored Veternice. Značajni događaji, s aspekta ravnopravnog učešća u društvu, koji su organizovani u prethodnom periodu su izložba „Dodirni prošlost“ Narodnog muzeja u Leskovcu i  prvenstvo Specijalne olimpijade na kojem je učestvovalo oko šezdesetoro dece iz 12 gradova.

U ime prisutnih članova i predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom, obratio se Predrag Jovanović, predsednik MS Udruženja Jablaničkog okruga.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava  se od 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje ovog datuma s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *