Priprema Lokalnog akcionog plana

aler 1

Leskovac – U Skupštini grada Leskovca sa predstavnicima javnih i javno komunalnih preduzeća kao i gradskih uprava, institucija u kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti razgovaralo se o izradi Lokalnog akcionog plana grada Leskovca za period od 2015. – 2020. godine koji će Agencija za lokalni ekonomski razvoj izraditi uz podršku EU programa Exchange 4.

Do kraja godine LAP bi trebao da bude završen kako bi realizacija aktivnosti bila planirana budžetom grada za narednu godinu.

Grad Leskovac jedan je od 20 u državi koji je od Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Stalne konferencije gradova i opština dobio podršku u okviru komponenti 1 i 2 programa EU Exchange 4 od 86 koliko se javilo na konkurs. Leskovac je dobio podršku u oblasti izrade akcionog plana i programskog odnosno kapitalnog budžetiranja.

-Ovo je od velikog značaja za grad jer će Srbija ove godine, sa formiranjem nove Vlade i Narodne Skupštine, dobiti i Nacionalni plan regionalnog razvoja koji je veoma značajan strateški dokument koji će u budućnosti biti od značaja i za predpristupne fondove. Sa druge strane programski budžet, koji će početi da funkcioniše od naredne godine, omogućava veću transparentnost i bolju efikasnost onoga što se planira za godinu dana čime se zadovoljavaju dugoročni ciljevi razvoja svake lokalne zajednice, rekao je koordinator programa EU Exchange 4, Aleksandar Marinković.

Prilikom revizije Strategije održivog razvoja 2009 – 2013 godine primećeno je da su u vrlo malom procentu javna i javno komunalna preduzeća i ustanove ispunili ono što je predviđeno petogodišnjim planom, što je i zaključeno na poslednjoj sednici Saveta za razvoj grada, rekao je direktor ALER – a Bojan Tojaga i još jednom istakao značaj današnjeg sastanka koji za cilj ima, između ostalog, maksimalno ispunjenje planiranih aktivnosti.