Privode se kraju radovi na izgradnji toplovoda do škole “Vasa Pelagić”

Radovi na izgradnji toplovoda do Osnovne škole „Vasa Pelagić“ u Leskovcu, započeti sredinom decembra prošle godine, privode se kraju. Nakon završetka ovih poslova i postupka nabavke i ugradnje toplotne podstanice, ova vaspitno-obrazovna ustanova će biti priključena na sistem daljinskog grejanja, a kotlarnica na mazut stavljena van upotrebe. Vrednost izgradnje toplovoda je 16,5 miliona dinara, s tim što je grad Leskovac opredelio subvenciju u iznosu od 16 miliona.

Nakon srednje Medicinske škole, koja je priključena na sistem daljinskog grejanja, zahvaljujući izgradnji toplovoda u ukupnoj dužini od 660 metara, od čega 270 metara od ulice Đure Salaja do Medicinske škole, ovaj postupak će biti sproveden i u osnovnoj školi “Vasa Pelagić”, čime će biti zaokružen proces priključenja vaspitno-obrazovnih ustanova na području grada, a kod kojih postoji tehnička mogućnost za tako nešto.

Škola “Vasa Pelagić” je nekoliko decenija čekala na priključenje, ali prema rečima direktora Aleksandra Cincar Jankovića, to nije moglo biti učinjeno, pre svega, zbog problema oko finansiranja. Inače, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, pored realizacije projekta energetske efikasnosti, u prethodnom periodu uređeno je i školsko igralište, sanirana je fasada, kao i toaleti, a postavljena je i nova ograda. U toku je i druga faza na renoviranju fiskulturne sale.

Prilikom obilaska radova, predsednik Goran Cvetanović podsetio je da je grad Leskovac sredstvima u visini od 30 miliona dinara obezbedio nabavku dva kombinovana gorionika, na gas i mazut, za kotlarnicu u Dubočici, dok je “Toplana” za ove namene opredelila 10 miliona dinara. Takođe, u ovu kotlarnicu je stigao i novi gasni kotao jačine 10,8 megavata, čija ugradnja se, kako je rekao Cvetanović, očekuje krajem tekuće grejne sezone.

Podsetimo, sa ciljem sticanja što većeg broja korisnika, u novembru prošle godine, ukinuta je naknada za priključenje kako stambenih, tako i poslovnih objekata, koja je u pojedinim slučajevima iznosila i preko dva miliona dinara.

Budući planovi lokalne samouprave i Javno-komunalnog preduzeća “Toplana” odnose se na nastavak gasifikacije kotlarnice Crvena zvezda, kao i na proširenje toplovoda u onim delovima grada, u kojima je to moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *