Privredne komore u Leskovcu i Bijeljini potpisale Sporazum o saradnji

Direktor i predsednik privrednih komora u Leskovcu i Bijeljini Goran Jović i Steva Savić, potpisali su Sporazum o saradnji s ciljem unapređenja privrednog abijenta i povezivanja privrednika dve regije, navedeno je u saopštenju za javnost Privredne komore Leskovac.

Saradnja će obuhvatati razmenu iskustava i sprovođenje zajedničkih aktivnosti i edukacije, organizaciju stručnih skupova i poslovnih događaja, kao i saradnju na izradi i realizaciji projekata.

Pored toga, Područna privredna komora Bijeljine je organizovala konferenciju ”Zaštita geografskog porekla i brendiranje domaćih proizvoda” u Etno selu Stanišići u Bijeljini. 

Konferencija je organizovana kako bi se kroz panel diskusiju sa relevantnim sagovornicima i predstavnicima institucija podstakla i ubrzala aktivnost u oblasti zaštite proizvoda sa geografskom oznakom. Konferenciju je otvorio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BIH, Staša Košarac.

U okviru konferencije održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Božana Vranješ, iz Odeljenja za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i drugi.

Direktor PKS-RPK Leskovac Goran Jović, u svom obraćanju prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima, ukazao je na značaj zaštite geografskog porekla proizvoda kao i neophodnost podrške od strane relevantnih državnih institucija. Napomenuo je da je PKS – RPK Leskovac do sada zaštitila pet proizvoda, četiri sa imenom geografskog porekla i jedan žigom. Reč je o Leskovačkom roštilj mesu, Leskovačkom domaćem ajvaru i Domaćoj leskovačkoj sprži, dok je žigom kvaliteta zaštićen Leskovački roštilj. U toku je postupak zaštite Leskovačke ljutenice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *