PROGRAM 3P: Da napravimo novo “Porečje”

skupstina 1

Leskovac – U Sali Skupštine Grada Leskovca, u organizaciji SIEPE, održana je rasprava o pitanjima koja se tiču razvoja ovog kraja i onome šta treba uraditi u cilju prilagođavanja novoj ekonomskoj politici Vlade Republike Srbije, posebno kada je reč o prehrambenoj i prerađivačkoj industriji.

Današnjim sastankom i sugestijama poljoprivrednih proizvođača i predstavnika sekundarne proizvodnje dat je doprinos definisanju sistemskih mera koje će urediti oblasti zakona o: radu, stačaju i privatizaciji.

„Leskovac je u prehrambenoj industriji postigao značajne rezultate zahvaljujući ulaganju u privatni sektor. Malo je država pomogla da deo posla koji se odnosi na razvoj prehrambene industrije bude podignut na viši nivo“ rekao je u obraćanju pomoćnik gradonačelnika Leskovca, Gojko Veličković.

Plan i program koji je predviđen za raspravu nazvan je Program 3P.

„On se odnosi na proizvodnju, preradu i plasman proizvoda i robe i podrazumeva nadzirani etapni plan i program dodele novčane pomoći konverzije duga i pokretanje reprolanca u agrobiznisu“ rekao je predstavnik Ministarstva privrede Vojin Polanski.

Osnovni problem na području grada Leskovca, kao što je i u celoj Srbiji, upravo je začetak proizvodnje, prerada i plasman proizvoda.

Novi zakon će predvideti na koji način – pravni subjekti mogu da nađu mesto u reprolancu.

skupstina 2

„U ovom slučaju, pored regulisanja zakona, država će pokušati, preko reprolanca, da osigura proizvodnju na period od pet godina, uputiće na način udruživanja i pokretanja zemljoradničkih zadruga i kako proizvođačka i prerađivačka industrija mogu da planiraju svoju proizvodnju. Na ovom području na primer Porečje iz Vučja, koje ima najviši stepen tehnološke opreme, jedina je firma u ovom trenutku koja bi mogla da se pokrene lanac privredne aktivnosti iz oblasti prerade voća i povrća ali uporedo da se stvara neko „novo“ Porečje u kome će biti zastupljena mlečna, mesna i druga prerađivačka industrija“ rekao je Polanski.

Raspravi su prisustvovali i pomoćnik direktora SIEPE Goran Džafić i savetnik za promociju izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Nemanja Jovanović.

Zaključki sa današnje rasprave biće prosleđeni Vladi Republike Srbije.