Prosvetari kreću u štrajk

strajk

Beograd – U ponedeljak 19. maja u svim obrazovnim ustanovama Srbije biće održan štrajk upozorenja kao vid protesta prosvetnih radnika na odluku Vlade Srbije o smanjenju plata za 10 posto u javnom sektoru odlučeno je na zajedničkom sastanku predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, održanom danas u Beogradu.

Štrajk upozorenja 19. maja biće održan tako što se neće raditi prvog časa u prvoj i prvog časa u drugoj smeni.

Prosvetni radnici ne prihvataju najavljeno smanjenje plata od 10 posto pa su sindikalne organizacije u obrazovanju uputile zahtev i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoju Srđanu Verbiću ali i Vladi da se što hitnije donese Zakon o platama u javnom sektoru čime će interventno biti uvedeni platni razredi ali uz obavezno prisustvo i učešće predstavnika sindikata na izradi tog zakona, rekao je predsednik Regionalnog centra Sindikata obrazovanja Srbije za Jablanički okrug Aleksandar Ničić.

-Ovo je samo početak protesta. Nakon prvog demonstriranja 19. maja svake nedelje održavaće se po jedan štrajk upozorenja – u utorak, pa sredu… Mada se u međuvremenu očekuje i poziv na razgovor od strane Ministarstva sa kojim je prvi kontakt uspostavljen danas i to tako što je krenulo selektivno pozivanje predstavnika reprezentativnih sindikata. Pa je tako u petak pozvan Sindikat obrazovanja Srbije, u ponedeljak Unija, utorak Nezavisnost, sredu Sindikat radnika u prosveti. Međutim, na današnjem sastanku odbijen je takav način prijema jer svi čvrsto stoje iza Sporazuma, potpisanog 23. 04. i složno zahtevaju da se sa svima razgovara na zajednipčkom sastanku,  rekao je predsednik Regionalnog centra Sindikata obrazovanja Srbije za Jablanički okrug Aleksandar Ničić.

Nećemo prihvatiti Zakone koji su doneti bez učešća predstavnika sindikata, jer je krajnje vreme da u ovoj zemlji počne ozbiljan socijalni dijalog, jedinstveni su u stavu predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja.