Radio-amateri u ekspediciji povodom 26. septembra

Radio klub „Nikola Tesla“ iz Leskovca je juče organizovao „radio-eskpediciju“ u kompleksu Jašunjskih manastira kod sela Golema Njiva.

Svakog 26. septembra radio-amateri iz Srbije se organizuju i odlaze u nacionalne i druge parkove, kako bi usposataljali veze sa drugim radio amaterima širom Srbije i sveta.

Povod okupljanja je godišnjica pogibije mladog pilota Vojske Srbije Gorana Savića iz Sevojna koji je pre 8 godina poginuo, jer je odbio da se katapultira iz pokvarenog vojnog aviona i tako sprečio njegov pad u naseljenom mestu u okolini Beograda.

Kako je Goran Savić bio radio-amater, u znak sećanja na njegov herojski podvig radio-amateri masovno izlaze u prirodu na ovaj dan.

Radio-amateri iz Lekovca su održali preko 150 radio veza sa prijateljima širom sveta i poslali poruke dobre volje iz ovog kraja.

U ovoj aktivnosti postoje dve kategorije učesnika. Prva je katogorija aktivatora parkova prirode. To su radio-amateri koji odlaze u prirodu i rade sa tih lokacija, a druga kategorija su radio-lovci koji okreću antene na krovovima svojh kuća u nameri da urade što više aktivatora iz prirode.

Pored iskusnih radio-amatera iz Leskovca, na ovom skupi bili i mladi radio-amateri iz Leskovca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*