Radnici Džinsija u Leskovcu obavili razgovor sa predstavnicima italijanske kompanije “Aunde”

Radnici turske fabrike Džinsi u Leskovcu, koji su zainteresovani za rad u kompaniji Aunde, sa kojom Grad Leskovac vodi pregovore o preuzimanju objekta nekadašnje Sintetike, danas su imali priliku da u Centru za stručno usavršavanje obave razgovor sa predstavnicima ove italijanske kompanije.

Predstavnici kompanije Aunde su istakli da početak rada u Leskovcu planiraju za najviše mesec dana, zahvaljujući čemu će posao dobiti između 200 i 250 radnika.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Leskovca, radnicima je rečeno da će njihovo zapsolenje biti u Leskovcu, dok će obuka za rad biti realizovana u Jagodini. 

Direktor Venecia je istakao da kompanija Aunde namerava da proširi proizvodnju i izrazio zadovoljstvo što većina radnika Džinsija ima iskustva u šivenju. Dodao je da su ovoj kompaniji potrebni ljudi koji žele da rade u sektoru auto-industrije, gde im je zagarantovan posao na duži period.

„Naš utisak, posle deset godina rada u Srbiji je da su radnici ovde ozbiljni i lojalni. Uvereni smo da i u Leskovcu možemo napraviti dobre rezultate. Gradonačelnik nam je predstavio sve dobro što Leskovac nudi, poput radnika, infrastrukture. U Srbiji živim 9 godina i uveren sam da smo našli dobru lokaciju za našu proizvodnju.”, istakao je.

Gradonačelnik Cvetanović je podsetio da je Džinsi 2012. godine, kada je aktuelna vlast preuzela odgovornost za rukovođenje gradom, imao 20-ak radnika koji su radili u potpuno devastiranoj fabrici:  

„Investicijom pod skoro 197 miliona dinara Vlada Republike Srbije je od nekadašnjeg objekta Sintetike, potpuno oronulog, uz naporan rad u trajanju od dve godine, napravila savremenu zgradu, adekvatnu za rad. Poslednjih godinu dana fabrika Džinsi je zbog rata u Ukrajini počela da ima puno problema, sirovine su postale skuplje, a tržište u Zapadnoj Evropi sa manjim potrebama. Imali smo već nekoliko sastanaka, kao i sastanak u Vladi Republike Srbije, kako bi kompanija Aunde, koja je jedna od dominantnih u auto indistriji, nastavila svoj rad u objektu Sintetike. Izjasnili su se da ne žele subvencije od Republike i očekuje se da u roku od najkasnije mesec dana počnu da rade.“

Gradonačelnik je danas istakao da je u daljem postupku potrebno raskinuti ugovor sa kompanijom Džinsi, sklopiti sa kompanijom Aunde i da zainteresovani radnici već narednih dana mogu krenuti na edukaciju u Jagodinu.  

U obraćanju medijima rečeno je i da su druge kompanije zainteresovane za zaposlenje radnika, poput Jure, AutosTopa, kao i lokalnih kompanija poput DIT’S-a koji je već zaposlio određeni broj, kao i da se vodi računa o radnicima iz čitavog Jablaničkog okruga, a ne samo Leskovca.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *