Radnici Interleminda odlučili da otpočnu štrajk 17. februara

interlemind 2

Leskovac – Radnici Interleminda doneli su danas odluku da 17. februara otpočnu štrajk koji će trajati do konačnog ispunjenja zahteva.

Oni traže od bugarskog vlasnika Valentina Zaharijeva da pokrene proizvodnju, poveže radni staž i isplati otpremnine onima koje žele da odu iz firme.

U protivnim će, ukoliko se uđe u stečaj, kako je rečeno, štrajkači tražiti od države da im pomogne da konzorcijum radnika preuzme vlasništvo nad Interlemindom.

Na skupu članova sindikata i većinskih akcionara Interelminda predsednik Samostalnog sindikata Saša Milenković saopštio je da je ovo preduzeće dužno 13 miliona evra po raznim osnovama

interlemind 1

” Većinski vlasnik nema nameru da pokrene proizvodnju već mu je cilj da otpusti još 40 ljudi. Trenutno u Interelmindu ima posla da se u narednih šest meseci ne prekida sa radom i to u tri smene, a radnici 14 meseci nisu primili plastu. U Interelmindu je u toku neviđena pljačka i lim se sa lagera uveliko prodaje i pritom se ne zna na koje račune ide novac” istakao je Saša Milenković i informisao okupljene da nedostaje samo još jedan paprir kako bi tužilaštvo iz Beograda moglo da pokrene postupak zbog zloupotreba u Interlemindu.

Ovom sastanku u ime lokalne samoprave prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Leskovca Gojko Veličković koji je istakao da radnici imaju njegovu podršku i preporučio im je da uđu u krug fabrike kako bi zaštitili imovinu.

Tada će morati da krenu ozbiljni razgovori, a ako se ne javi većinski vlasnik onda će država moratri da reaguje.

On je obećao da će grad od Elektrodistribucije tražiti da se uključi struja kako bi se osvetlilo dvorište i sprečili kradljivci koji divljaju u poslednje vreme.

I Interlemindu je kada je firma privatizovana radilo 230 radnika, a sada ih je trenutno 75 rečeno je na skupu koji je održan u prostorijama Regionalne privredne komore Leskovac.