Radnici JKP “Obnova” u Medveđi u štrajku zbog neisplaćenih zarada

Zaposlenima u Javnokomunalnom preduzeću „Obnova“ u Medveđi (ukupno 37 radnika) nije isplaćeno 6 zarada, zbog čega su oni pre nekoliko dana stupili u generalni štrajk. Iako je lokalna samouprava, kao  osnivač preduzeća, pre više meseci obećala da će rešiti ovaj problem, radnici su i dalje bez primanja, navodi Radoje Perić, predsednik Sindikalne organizacije Javno-komunalnog preduzeća  „Obnova“ .

Štrajk je iz okvira preduzeća danas preseljen ispred zgrade opštine gde im je dato novo obećanje da će konačno rešenje problema biti doneto sutra, ipak radnici nisu optimistični jer je sličnih oećanja bilo i u prethodnom periodu.

Poslednja plata koju smo dobili bila je za februar 2021. a od početka godine nisu nam uplaćeni ni doprinosi  za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Zdravstvene knjižice su nam neoverene. Oni su nama i pre obećavali da će rešiti problem pa nisu – kaže Radoje Perić, predsednik Sindikalne organizacije JKP “Obnova“.

Pored isplate zarada, radnici će sutra pregovarati i o osnivanju Nadzornog odbora koji bi kontrolisao i nadgledao rukovodstvo preduzeća, kako bi se slične  situacije kojih je bilo i tokom prethodnih godina, ubuduće izbegle.

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić, ne želeći da daje izjave na ovu temu, ukratko je u  telefonskom razgovoru rekao da je reč o dugogodišnjem problemu  koji potiče iz neadekvatne unutrašnje organizacije preduzeća. Arsić je dodao i da  je na Opštinskom veću koje je održano juče, doneta odluka da, nakon usvajanja rebalansa budžeta na skupštinskom zasedanju koje je zakazano za 28. septembar, lokalna samouprava pokrije 34 miliona dinara duga ovog preduzeća.

Stanko Milošević, direktor „Obnove“ za sada nije želeo da komentariše celokupnu situaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *