Radnici “Mašinoteksa” dobijaju svoje pare

masinoteks

Leskovac – Po izvršnim presudama 18 – oro uposlenika Mašinoteksa, koliko ih je u radnom odnosu ostalo u momentu pokretanja stečajnog postupka pre dve i po godine, do kraja nedelje biće isplaćeni sredstvima iz stečajne mase.

Prema rečima predsednika Skupštine Odbora poverilaca u Mašinoteksu Saše Zdravkovića biće isplaćeno 66 posto iznosa jer postoje rezervisana sredstva zbog sudskih sporova koji su u toku.

Radi se o sumi od 69 miliona. Najveći poverioc je Hong Li koji ima potraživanja od oko 40 miliona dinara, Guma promet od oko desetak miliona dok Plankom DOO, koji je u postupku likvidacije, oko šest miliona.

-Očekivanja su da će, nakon završenih sudskih sporova i isplate preostalih 26 posto , biti novca i da se isplate manjinski akcionari jer većinskom vlasniku pripada 74 posto deonica, rekao je predsednika Skupštine Odbora poverilaca u Mašinoteksu Saša Zdravković.

Prema njegovim rečima veći deo radnika, kojih je nakada bilo oko 300, namiren je kada su neisplaćene zarade u pitanju još u periodu pre uvođenja stečaja. Zaostalo je desetak uposlenika koji će iz stečajne mase biti izmireni.

– Prvi naplatni red biće isplaćen u 100 postotnom iznosu, a drugi i treći u visini od 66 posto tako da će dobar deo ljudi biti namiren, kaže Saša Zdravković.

Mašinoteks” je prodat početkom 2003. godine za 3,7 miliona dinara. Pre privatizacije u njemu je bilo zaposleno oko 100 radnika. Zbog neisplaćenih zarada uposlenici su počeli sa štrajkom još 2004. godine. U junu prošle godine „Mašinoteks“ je prodat ovdašnjoj trgovinskoj kompaniji „Guma – promet“ za oko 400 hiljada evra.