Počeli da uče poljoprivrednike kako da navodnjavaju na struju

elektrifikacija

Leskovac – U organizaciji Agencije za lokali ekonomski razvoj, u Leskovcu je održana prva od planiranih pet radionica u okviru projekata „Elektrifikacija polja“ i „Rehabilitacija irigacionih sistema“.

 „Cilj ovakve edukacije je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa mogućnostima koje će imati nakon što na njihove parcele bude uvedena struja“, rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga.

Svih pet radionica koje su, pre svega, namenjene članovima vodokorisničkih udruženja, ali i ostalim poljoprivrednicima, biće održano do kraja februara.

Ideja o realizaciji ovakvog vida edukacije nastala je iz saradnje Agencije za lokalni ekonomski razvoj, Svetske banke, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Tima za implementaciju projekata „Rehabilitacija irigacionih sistema“ i „Elektrifikacija polja“.

Na prvoj radionici bilo je reči o sistemima za navodnjavanje u povrtarskoj proizvodnji, a prema rečima predavača, postoji viša razloga zbog kojih poljoprivrednici Jablaničkog okruga ne mogu da poboljšaju ove sisteme.

“ Usitnjenost parcela, nedostatak novčanih sredstava, loša organizovanost, samo su neki od problema zbog kojih naši poljoprivrednici trpe velike gubitke zbog nedostaka padavina”, rekao je jedan od predavača Saša Nešić.

Proces Elektrifikacije polja odvija se po planu, a ove radionice predstavljaju njegovu dopunu.

Završetak projekta Elektrifikacija polja očekuje se krajem februara, dok bi projekat Rehabilitacija irigacionih sistema trebalo da bude realizovan do kraja marta tekuće godine.