Ranku Popoviću nagrada “Nikolaja Timčenka”

Dani timocenka

Leskovac  – U Leskovačkom kulturnom centru  sinoć su otvoreni peti po redu ,,Dani Nikolaja Timčenka’’.

Ovu dvodnevnu književnu manifestaciji koja se održava u znak sećanja na Leskovčanina Nikolaja Timčenka, književnog kritičara, filozifa, publiciste i novinara, organizovala je piščeva zadužbina.

Nagrada za nauku o književnosti „Nikolaj Timčenko“ dodeljena je bosanskom piscu Ranku Popoviću za knjigu „Paradoksi Molitve’’.

Odluku o dodeli nagrade za nauku o književnosti „Nikolaj Timčenko“ koja se dodeljuje za najbolje delo obajvljeno u ovoj godini iz oblasti književnosti, eseistike i književne kritike, na srpskom jeziku doneo je stalni žiri Zadužbine: dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milivoje Nenin i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Jovan Pejčić.

Ovom prilikom promovisana je knjiga Nikolaja Timčenka “Smisao pripovedanja”, o kojoj su govorili: kritičar iz Beograda Marko Nedić, predsednik Zadužbine Jovan Pejčić i priređivač ovog dela.

Nakon ove promovisana je i knjiga Dušana Janjića “Vidovi francuske književnosti” o kojoj su govorili Dragan Radović, Predrag Stanković i sam autor.

Nikolaj Timčenko rođen je u Leskovcu 6. decembra 1934. godine. Diplomirao je u grupi za jugoslovensku književnost filozofskog fakulteta u  Beogradu.

Radni vek proveo je kao novinar i lektor lista Naša reč, dužnost urednika leskovačkog lista za kulturu, književnost  i umetnost Naše Stvaranje obavljao je u dva navrata.

Bio je književni kritičar, istoričar, eseist i filozofski pisac.

Za života je objavio pet knjiga, rekao je govoreći o liku i delu Nikolaja Timčenka predsednik Zadužbine koja nosi njegovo ime Jovan Pejčić. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *