Roditeljima svih osnovaca naknada za udžbenike do kraja 2023.

Grad Leskovac će do kraja tekuće godine roditeljima svih učenika osnovnih škola na području grada na Veternici isplatiti sredstva na ime naknade za kupovinu udžbenika. Za ove namene će biti opredeljeno između 70 i 75 miliona dinara, od čega 60 miliona iz transfera Vlade Republike Srbije, a ostatak iz budžeta Grada Leskovca.

Ovo je najavljeno prilikom predstavljanja rezultata rada Gradskog veća postignutih od 17. avgusta 2020. godine a povodom prestanka mandata ovog organa.

Predsednik Privremenog organa Grada Leskovca Goran Cvetanović je ocenio da je u poslednjem mandatu, Gradsko veće svojim odlukama podstaklo realizaciju investicija, razvoj preduzetništva, ali i pružilo podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, mladima i porodicama sa decom.

Između ostalog, realizovano je nekoliko mera populacione politike, poput dodele auto-sedišta, rančeva prvacima, vaučera za prvorođene bebe, novčane naknade porodiljama, kao i roditeljima prvaka za kupovinu udžbenika, istakao je Cvetanović, uz napomenu da će od sledeće godine umesto deset, vaučere u vrednosti od 30 hiljada dinara dobiti stotinu prvorođenih beba.

Takođe, na novčanu naknadu za kupovinu udžbenika imaće pravo roditelji svih učenika osnovnih škola, a ne samo prvog razreda, kao što je do sada bio slučaj.

Ovaj novac će, zahvaljujući vanrednim sredstvima iz transfera Vlade Srbije, roditeljima početi da se isplaćuje već idućeg meseca.

Odlukom većnika, u navedenom periodu, oko 2000 najuspešnijih mladih nagrađeno je preko Fonda za mlade talente i odobreno finansiranje više od 67 omladinskih projekata. Takođe, usvojeni su javni pozivi za mere unapređenja energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova i pokrenut postupak davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada privrednom društvu Aunde.

Dodeljeni su i paketi pomoći najstarijim sugrađanima čija primanja ne prelaze 35 hiljada dinara, na koje od ove godine imaju pravo svi penzioneri. Njihova podela uslediće već tokom ovog meseca, najavljeno je ovom prilikom.

U navedenom periodu održane su ukupno 93 sednice Gradskog veća, na kojima je razmatrano 1365 tačaka dnevnog reda. Od toga, Skupštini grada upućeno je 55 dopisa sa odgovarajućim materijalima, za razmatranje 674 pitanja.

U skladu sa zakonskom regulativom, Gradsko veće je donelo 691 akt iz svoje nadležnosti, koji su dostupni javnosti na zvaničnom gradskom sajtu. O transparentnosti rada dosadašnjeg saziva Gradskog veća govore i priznanja koja je, gotovo svake godine, dobijala lokalna samouprava, podsetio je Cvetanović.

Takođe je naglasio da su se u dosadašnjem sazivu, kao članovi ovog organa, našli doktori nauka, magistri, inženjeri, lekari. Inače, u poslednjem mandatu Gradsko veće je za članove imenovalo 26 osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *