Romi: Sramno je kolko je zapušten spomenik u Arapovoj dolini!

AraPOVA DOLINA

Leskovac – Na spomen obeležje u Arapovoj dolini danas su položeni venci u znak sećanja na stradale Rome, Srbe i Jevreje koji su na ovom mestu streljani pre 72 godine.

U Arapovoj dolini, nedaleko od centra Leskovca, 11. decembra 1941. godine, streljano je 310 lica među kojima je bilo 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja.

Na ovaj dan sećamo se svih Roma stradalih od ruku fašista, a ovo je prilika da ukažemo na pogubnost ideologije koja je svetu donela samo krv, patnju i suze, istaknuto je na mestu počinjenog masakra.

“Sramno je kako izgleda spomenik ovim streljanim žrtvama. Ne znam ko je za to odgovoran, ali pod hitno mora da se spreči divlja gradnja u opkolini I da se preduzme nešto kako ovo se ovo spomen obeležje ne bi urušilo. Mi tim ljudim, koji su na brutalan način izgubili živote, dugujemo mnogo. A zapretvaranje ovog spomen parka u memorijalni centar ne treba mnogo” istakao je prilikom polaganmja venaca Vladimir Amzić, direktor Doma kulture Roma.

Vence na spomen obeležje stradalih Roma, Srba i Jevreja u Arapovoj dolini položili su predstavnici Romske zajednice, lokalne samouprave, potomci nastradalih, nevladine organizacije ROSA i žene u crnom, kao i predstavnici boračkih oprganizacija.

Predstavinici organizacija Žene u Crnom i ROSA nakon polaganja venaca na platou ispred Robne kuće delili su propagandni materijal sa kratkim podsećanjem na žrtve holokausta i mračnim događajima koji su obeleženi kao crno slovo u istoriji čovečanstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *