Sadržaji Narodnog muzeja i Caričinog grada i preko mobilne aplikacije

U leskovačkom Narodnom muzeju predstavljena su dva realizovana projekta “Izrada mreže i unapređenje informacionog sistema u Narodnom muzeju Leskovac za potrebe digitalizacije” i “Multimedijalni vodič kroz Caričin grad”.

Ovim povodom muzej je posetio pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Dejan Masliković, zadužen za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture i umetnosti koji je istakao da nema puno muzeja u Srbiji koji mogu da se pohvale ovakvom ažurnošću, dobrim projektima i rezultatima kao što je ostavrio muzej u Leskovcu.

Uvođenje digitalnih vodiča u ustanove kulture jedan je od projekata koje realizuje Ministartvo kulture u celoj Srbiji.

“Posetioci ustanova kulture, u ovom slučaju muzeja i arheoloških lokaliteta Caričin grad, bez prisustva vodiča i zaposlenih mogu samostalno  da obiđu i upoznaju se sa vrednim i značajnim kultunim nasleđem koje Republika Srbija baštini. Trenutno imamo peko 50 instaliranih digitalnih vodiča u ustanovama kulture, svi su dostupni na sajtu ministarstva, višejezični su i slobodni za preuzimanje – je pomoćnik ministra kulture.

 

On je takođe istakao da to ministarstvo proces digitilazacije podiže na viši nivo, te da informacione sisteme u kulturi povezuju sa drugim sistemima, kao što je prostorno planiranje preko portal Geo Srbija, kao i sa prosvetom i njihovom platformom.

Projekat “Izrada mreže i unapređenje informacionog sistema”, čiji je autor i rukovodlac Suzana Ranđelović, koštao je 550.000 dinara, a finansiran je od strane Ministarsva kulture i informisanja, Sektor za digitalizaciju kulturnog nasleđa, i grada Leskovca, dok projekat “Multimedijalni vodič kroz Caričin grad” košta 650.000 i to su stoprocentna sredstva ministarstva.

Suzana Ranđelović i direktorka muzeja Mira Ninošević objasnile su da je cilj prvog projekta “izrada mreže za unapređenje informacionog sistema i omogućavanje uslova za primenu digitalnih metoda i tehnika popisivanja, čuvanja, predstavljanja i analizu kulturnog nasleđa i obezbeđivanje sistemskog, kvalitetnog i ujednačenog pristupa digitalizovanoj građi”.

Drugim projektom predviđeno je tehnološko unapređenje načina prezentacije i promocije kulturnog nasleđa, pre svega arheološkog lokaliteta Caričin grad, a potom i fondova Narodnog muzeja i samog grada Leskovca kroz primenu mobilne platforme, čime su vidljivost i dostupnost kulturnog nasleđa podignuti na sasvim novi nivo.

“Projekat Multimedijalni vodič odnosi se na vodič koji je dostupan putem besplatne mobilne aplikacije, u kojoj su publici ponuđena 22 sadržaja koji su predstavljeni slikama, tekstom i audio zapisom na dva jezika – srpskom i engleskom. Ovi sadržaji se odnose na četiri lokacije  Narodnog muzeja Leskovac: Arheološki lokalitet Caričin grad, stalnu postavka Narodnog muzeja u Leskovcu, Gradsku kuću i Tekstilni muzej”, kazala je Ranđelovićeva.

Aplikacija je urađena u saradnji sa konsultantima iz firme Go Tu Tek iz Beograda i Oroundo Mobile iz Beča. Predstavnik firme iz Beograda Goran Gajić kazao je da je na projektu rađeno poslednjih pet meseci sa Narodnim muzejem Leskovac.

Na aplikaciji je osam datoteka koje omogućavaju korisniku da prolazi kroz izložbe muzeja, Gradsku kuću, deo muzeja, zatim i kroz Tekstilni muzej u Strojkovcu, sa lokacijama i mapama. Označeni su u neki od najznačajnijih spomenika u samom Leskovcu.

“Poseban deo projekta i posebna tura, koja nam je bila i primarna vezana je za lokalitet Caričin grad koji je obrađen u 11 priča kroz šetnju lokaliteta. Ovaj deo projekta je mnogo interesentan zbog toga što pruža mogućnost da se neko na samom lokalitetu upozna sa samim nasleđem, sve je objašnjeno kako da šeta kroz lokalitet i informacije koje dobija na samom lokalitetu”, dodao je Gajić.

Aplikacija se može preuzeti sa platforme Cultural places. Nakon preuzimanja aplikacije dobija se kao prva tačka Narodni muzej Leskovac, a potom Caričin grad. Lakši način je preuzimanje apalikacije QR kod koji se nalaze na svim štampanim materijalma. Samim usnimavanjem kamerom tog koda, utomatski se navodi na preuzmanje aplikacije. Jedan QR kod vezan je za Narodni muzej, drugi za Caračin grad, posle čega internet na mobilnom telefonu nije potreban.