SKANDAL: U Omladinskom klubu maloletnicima služili alkohol!

omladinski klub alkohol

Leskovac – Grad Leskovac odlučio je da Kancelariju za mlade, koja je do sada funkcionisala pri Upravi  za društvene delatnosti, stavi pod ingerenciju Agencije za lokalni ekonomski razvoj zbog, kako se tvrdi, uočenih mnogobrojnih nepravilnosti u dosadašnjem radu.

Omladinci 5 nevladinih organizacija iz Leskovca protestovalo je  zbog najavljenog prebacivanja Kancelarije, a u lokalnoj samoupravi tvrde da ova Kancelarija više od godinu dana nema koordinatora, a Omladinski klub, koji treba da funkcioniše u okviru Kancelarije ne radi više od 6 meseci.

omladinski klub tojaga 2

„Članovi jedne omladinske organizacije dostavili su nam fotografije na kojima se jasno vidi da je u prostorijama omladinskog kluba služen viski i drugi alkohol. Pepeljare pune pikavaca su razbacane na sve strane. I ko će sada da odgovara za to što je u prostorijama jedne takve organizacije maloletnim licima služen alkohol“ pita se direktor ALER-a Bojan Tojaga.

omladinski klub viski

On tvrdi da grad Leskovac ima nameru da da punu podršku radu Kancelarije za mnlade, da unapredi njen rad i poveća obim poslovanja.

„Mi ćemo intenzivirati projektnu aktivnost same Kancelarije. Odredili smo maksimalan budžet od 1.500.000 dinara za sledeću godinu. Svih ovih godina, Kancelarija je dobijala svega po 200 ili 300.000 dinara“  kaže Tojaga.

Sa druge strane, Edukacioni Centar Leskovac, Narodni Parlament Leskovac, Resurs Centar Leskovac, Unija Parlamenta Leskovačkih Srednjoškolaca i OKAN – Omladinski Klub Ančiki traže departizaciju kancelarije i navode konkretne predloge za njen opstanak i bolji rad.

omladinci edukacionog centra

“Sazovite Omladinski savet, pozovite formalna i neformalna udruženja/inicijative mladih i za mlade, kako bi kroz razgovor utvrdili koji su najbolji naredni koraci i šta zajedničkim snagama možemo učiniti da poboljšamo položaj mladih u našem gradu. Kancelariju za mlade zadržite u okvire gradske uprave. Obavite departizaciju KZM i raspišite javni konkurs za izbor koordinatora KZM i pozovite mlade da u njemu učestvuju” navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Oni takođe od lokalne samouprave zahtevaju da se pokrene proces revizije Leskovačkog akcionog plana za mlade jer stari ističe.

omladinski klub tojaga 1

“Pokrenite proces izrade novog Akcionog plana za razvoj omladinskog preduzetništva, obzirom da je stari istekao” predlažu ovi mladi ljudi.

Tojaga potvrđuje da LAP za mlade ističe do kraja ove godine, a da izrada novog nije ni počela.

„Za to su krivi oni koji su do sda vodili Kancelariju. Trebalo je da oni naprave nacrt. Tako da nama je 2015. godina propala, na žalost“ objašnjava on.

Kancelarija za mlade grada Leskovca osnovana je odlukom odbornika Gradske Skupštine 2009. godine, kao instrument za realizaciju omladinske politike Grada ali i realizacije Nacionalne strategije za mlade koju je Ministarstvo omladine i sporta usvojilo 2008. godine.