Leskovčani koji su obeležili 2014. godinu

obelezili

Leskovac – Na kraju svake godine sabiramo rezultate i uspehe, ali i pokušavamo da zaboravimo nešto što nam se dogodilo. Ove ljude će Leskovac pamtiti jer su obeležii, svako na svoj način život ovog grada u 2014. godini.

nenad blagojevic

10. NENAD BLAGOJEVIĆ vlasnik “Blanda” iz Leskovca, ovogodišnji je nosilac prestižnog priznanja “Blic preduzetnik”. Preduzeće “Bland” iz Zloćudova kod Leskovca, čiji je Nenad Blagojević, vlasnik je porodična firma koja se bavi otkupom i preradom drveta, proizvodnjom elemenata, peleta i sklopova za specijalne norveške stolice. Izvoze 98 odsto celokupne proizvodnje.

joca orion

9. JOVAN STANKOVIĆ prvi čovek FK Moravac Orion iz Mrštana. Uspeo je da nakon dužeg perioda od jednog fudbalskog kluba sa ovih prostora napravi prvoligaša. Uglavnom svojim ličnim sredstvima I bez pomoći lokalne samouprave.

 

 

vladica nesic

8. VLADICA NEŠIĆ poljoprivrednik iz sela Donje Krajince je na mestu gde se nekada nalazila deponija zasejao je žito. Na ovoj parceli je do pre par meseci bio odlagan biljni i plastični otpad iz nekoliko sela, a on je uz pomoć ljudi iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe uspeo da očisti zemljište i pretvori ga u poljoprivrednu kulturu.

OKAN

7. OKAN – OMLADINSKI KLUB ANČIKI nagrađen je za najbolji volonterski projekat u oblasti kulture i umetnosti od strane Evropske unije za promovisanje kulture i umetnosti.   OKAn je pokrenula grupa mladih leskovčana, koja je odrastajući zajedno gledala nezainteresovanost sistema i društva da učini barem nešto i pomogne mladim kreativnim pojedincima da krenu dalje, da razvijaju svoje posebnosti, da time praktično i u pravom smislu te reči razvijaju i samo društvo. Omladinci iz ovog naselja su potpuno nefunkcionalni prostor Mesne zajednice od nešto preko 40 kvadratnih metara, koji će kroz projekat budžeta od nekih 700 evra, doveli do neprepoznatljivosti i potpune funkcionalnosti. Danas „Mala besplatna“ biblioteka u ovom Omladinskom klubu broji preko 2000 naslova, dostupnih svim građanima iz lokalne zajednice na besplatno čitanje. Iz Omladinskog kluba Ančiki – OKAn vam poručuju: Zatvori novine, isključi televizor, ne slušaj obećanja, ustani i deluj!!!

stanislav grujic

6.STANIUSLAV GRUJIĆ direktor Narodnog pozorišta. Leskovac je punih 5 godina čekao na nove daske koje život znače. Uz nesebično lično zalaganje uspeo je da otvori novu rekonstruisanu zgradu pozorišta, dovede u Leskovac festival “Joakim Vujić” , a samo pozoriššte je za manje od godinu dana imalo čak 8 premijera, što ne polazi za rukom ni beogradskim teatrima.

milica ivanovic

5. MILICA IVANOVIĆ novinarka i vlasnica portala “Jugmedia”. Uspela je da ubedi svakog Leskovčanina koji bar malo zna da barata internetom da svakodnevno posećuje ovaj informativni portal. Komentari na “Jugmedii” počeli su da kreiraju javno mnjenje u gradu više nego sami novinarski izveštaji i članci na pomenutom portalu.

janko ignjatovic

4. JANKO IGNJATOVIĆ dvadesetčetvorogodišnji doktorant farmaceutskih nauka. Jedan je od dvojice dobitnika prve nagrade u istraživačkom “BioCampu” švajcarske kompanije “Novoartis”, održanom u Ljubljani. Ignjatović je nagradu osvojio na “Regionalnom BioCampu 2014”, u kokurenciji od 35 doktoranata iz 11 evropskih zemalja i Ruske Federacije, za najbolju simulaciju razvijanja novog leka i njegovu prezentaciju potencijalnim investitorima i kupcima.

Milica-Pavlović

3.MILICA PAVLOVIĆ pevačica. Od obične devojke iz sela Donji Bunibrod postala je preko noći “najprodavaija” pevačica u Srbiji. Ove godine je snimila svoj prvi album za Grand produkciju, a njeni spotovi na YouTubeu broje milionske preglede. Idol je hiljade tinejdžera a Saša Popović za nju tvrdi da je najuspešnija Zvezda Granda ikada. Milica je ove godinezavršila fakultet, a diploma je posvetila svojoj baki koja živi u Donjem Bunibrodu.

goran cvetanovic

2. GORAN CVETANOVIĆ gradonačelnik Leskovca. Za prvog čoveka Leskovca saradnici kažu da je “nemilosrdan” i ne prašta greške. Sve uspeva da drži pod kontrolom, a najviše načelnike uprava i direktore javnih preduzeća i ustanova iz svoje političke opcije (SNS). Cvetanović je i gradonačelnik koji je oborio sve rekorde i za skupštinskom govornicom na jednom od skupštinskih zasedanja sa kraćim pauzama uspeo da govori više od 5 sati. Nažalost, Cvetanović će ove godine biti upamćen I po nekoliko skandala o kojima je pisala dnevna štampa, kao i po tome da ni jedan događaj u gradu, ma koliko bio bezazlen, nije mogao da prođe a da se on ne pojavi na njemu ili ga ne “otvori”. Tako je i nastao vic koji kruži čaršijom: Zašto deca u Leskovcxu ne smeju da otvore čokoladu? Plaše se d aim gradonačelnik ne dođe na otvaranje”.

ivan savic

1.IVAN SAVIĆ dvadesetdevetogodišnji doktor tehničkih nauka koji je u laboratoriji izdvojio iz koštice šljive amigdalin, supstancu koja pomaže u terapiji karcinoma dojke, limfona, prostate… Farmakolozi kažu da je reč o bogatstvu koje, možda, nikada neće ugledati svetlost dana. Metode lečenja ove opake bolesti amigdalinom primenjuju se u Meksiku i Nemačkoj, putem tableta i injekcija, ali sa supstancom izdvojenom iz koštica kajsije i breskve. Ivan Savić je asistent na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, gde je diplomirao sa prosečnom ocenom 9,85 i doktorirao sa desetkom. Sprema se na petogodišnje postdoktorsko usavršavanje u inostranstvu.