Škole proslavile Svetog Savu

sveti sava

Leskovac – Srpska pravoslavna crkva, škole i porodice obeležavaju Svetog Savu, dan duhovnosti i školstva.

U leskovačkoj Crkvi Odžakliji, nakon svete liturgije, u prisustvu profesora i učenika škola, obavljeno je rezanje slavskih kolača.

Praznik Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića.

U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

,,Danas proslavljamo veliko ime našega roda, onoga koji je zadužio sve nas i zemljom i ovim nebom, da budemo ni manje ni više nego onakvi kakav je on bio a to je naš sveti otac Sava’’, rekao je na liturgiji u leskovačkoj crkvi Odžakliji đakon Milan Krstić.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 90 -ih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

Leskovačke škole su Svetog Savu obeležile svečanim priredbama i uz sečenje slavskog kolača, a najboljim učenicima uručene su nagrade.

Ovogodišnji domaćin slave na nivou grada direktor osnovne škole Josif Kostić Ilija Đorđević slavu je predao direktorki Ekonomske škole Milijani Dinić.