Škole više vode brigu o tehnološkim viškovima nego o tome što niko ne želi da upisuje njihove obrazovne profile

prosvetari 1

Leskovac – Obrazovne ustanove trebalo bi malo više da vode računa o svojoj budućnosti i opstanku nego o tome da li će neki od njihovih upošljenika ostati bez posla.

„Najbitnije da se iznađe rešenje za otvaranje novih obrazovnih profila koji odgovaraju otvaranju realnih radnih mesta u lokalnim sredinama gde te škole i postoje“ savetovao je danas direktorima osnovnih i srednjih škola iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Zoran Kostić.

Ovaj sastanak održan je u tehničkoj školi Rade Metalac u Leskovcu.

prosvetari 2

Kostić je upozorio da će u najskorije vreme doći do još većeg broja tehnoloških viškova među prosvetnim radnicima ukoliko škole ne počnu da razmišljaju o tome kako da privuku što veći broj učenika.

„U rešavanje ovakvih problema mora da se uključe Zavod za zapošljavanje i lokalna samouprava“ istakao je pomoćnik ministra.

Racionalizacija radnika u prosveti je krenula i nema stajanja, kazao je Kostić i dodao je da je novi Zakon o zapošljavanju samo doneo dodatnu kontrolu u tom procesu koji je neminovan.

Sastanku sa direktorima škola prisustvovali su i Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete za osnovno i obrazovanje odraslih, kao i Dragoljub Kojičić, direktor Zavoda za izdavanje udžbenika.

U Tehničkoj školi se diskutovalo o svim aktuelnim pitanjima u obrazovanju, o maloj maturi, udžbenicima i ekskurzijama.