SRAMOTA: Sami pune kanale đubretom a posle im drugi krivi za poplave

kanal 3

Leskovac – Iako je više od pet rasteretnih kanala za odbranu od poplava u okolini Leskovca očišćeno, ponovo mogu da predstavljaju problem nakon obilnijih padavina jer su meštani iz okolnih sela po staroj ružnoj navici nastavili da u njih bacaju otpad i šut.

Iz lokalne samouprave apeluju na seljane da ne skaču sami sebi u stomak i podsećaju da čišćenje kanala nije ni jednostavno ni jeftino.

kanal 2

Recimo, u kanalu u selu Presečina zatekli smo u samom kanalu ogromnu količinu šuta, po njemu pluutaju plastične flaše, a meštani su u njega bacali komine, pa čak i zimnicu od prošle godine. Jako ružna slika.

kanal 1

Direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Milenko Milenković apelovao je još jednom na meštane da se oslobode ove ružne navike.

Inače, preko Direkcije su ovih dana završene dve rekonstrukcije rastretnih kanala u Presečini i Rudaru.

kanal 4

U oba sela reč je o putnim objektima – propustima, koji su bili polomljeni 2008. godine zbog loše izvedenih radova.

Rekonstrukcijom su na oba mesta urađeni betonski pločasti propusti raspona 3 metra, sa novim obalnim betonskim stubovima, hidroizolacijom i metalnom ogradom na obe strane. Ukupna vrednost radova je oko 2 miliona dinara.

„Obalni stubovi su nekada bili od kamena. Do urušavanja je došlo zbog plitkog fundiranja i ispiranja tla ispod kamenih obalnih stubova što je uslovilo sleganje cele kolovozne ploče propusta“ objasnio je Milenković.

Inače, ove godine je preko gradske Uprave za privredu i poljoprivredu očišćen Grčki potok do uliva u Južnu Moravu u dužini od 900 metara, zatim Rajnopoljska reka, kao i Šumata padina u Pečenjevcu. Betonski je obložen i deo kanala koji prolazi kroz Bobište.