Starica obolela zbog vlage – RASTU JOJ PEČURKE U STANU

bosiljka 1

Leskovac – Penzionerka Bosiljka Backović (75) iz Leskovca u svom stanu zaradila je tokom poslednjih 15 godina bronhijalnu astmu, anginu pektoris i zakrčenje krvnih sudova.

Neke od bolesti došle su zbog neuslovnih uslova za život, a druge zbog svakodnevnih stresova.

Ona živi u dvosobnom stanu na četvrtom, poslednjem ,spratu u zgradi sa ravnim krovom u Niškoj ulici, za koji je blago rečeno da prokišnjava.

Bosiljkin stan je usled prokišnjavanja i vlage pretvoren u ruinu, mesto gde rastu pečurke i odakle se širi miris buđi.

„ Pečurke skupljam sa zidova. I tako svaki dan. Možda bih mogla, da budem malo ironična, da razvijem novi biznis i uzgajam pečurke za prodaju“ kaže nam ova žena.

bosiljka 2

Bosiljkin hod po mukama započeo je kada je kućni savet, čiji je bila predsednik, doneo odluku da se na ravnom krovu izvrši nadogradnja kako bi zgrada bila zaštićena od elementarnih nepogoda.

Pripremni radovi započeli su ’98. godine, ali se nekoliko stanara iznenada pobunilo tražeći jedan stan za sebe i tu se stalo.

Bosiljka od tada živi bez struje i kupatila u svom stanu.

„Ne smem da uključim električne uređaje kako ne bih izazvala kratak spoj i zapalila stan. Na minus 10 zimi obučem po deset džempera i pokrijem se ćebetom. Takav je moj život“ priča nam Bosiljka.

bosiljak 3

Nova hidoizolacija na krovu zgrade rađena je 2004. godine, ali se situacija od tada samo pogoršala.

Bosiljka je do sada lokalnim vlastima poslala 124 dopisa sa molbom da joj reše problem, a samo su gradonačelnici i predsednici opština primili 66.

Ipak, ključ rešenja je i dalje u rukama stanara. Oni sami moraju da se dogovore oko nadgradnje.

Do tada, Bosiljki ostaje da uzgaja pečurke.