JAVNA PREDUZEĆA: Kasne plate – kasne otkazi

javana pred 2

Leskovac – U javnim preduzećima Radio Leskovac i Sportsko rekreacioni centrar  plate zaposlenima kasne čak 7 i po meseci.

Ovo su, po rečima gradonačelnika Leskovca, neprofitabilna preduzeća u kojima će morati da se smanji broj radnika.

Ipak, i pored izričite Cvetanovićeve naredbe da se otkazima smanje troškovi poslovanja do kraja prošle godine, u javnim preduzećima je i dalje „status kvo“.

javana pred 3

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović tokom čitave protekle godine kao loš primer u javnom sektoru navodio je pre svega SRC Dubočicu i Radio Leskovac.

 I dok je direktor sportske hale Aleksandar Đurović najavio da će otpustiti 15 svojih radnika, direktor Radio Leskovca, i pored naloga da do kraja 2013-te otpusti ljude koji su prethodno uzeli otpremninu i vratili se u ovo preduzeće, to do sada nije ispoštovao.

Direktor radija Tomislav Stevanović, i pored naših upornih poziva, odbio je da komentariše ovaj slučaj. Sa druge strane, gradonačelnik kaže da više nema smisla razgovarati, već da su neke stvari  trebalo da budu okončane.

„ Ja se ne dogovaram, ja naređujem“ rekao nam je kratko Cvetanović.

Gradonačelnik, međutim, strepi kako će se ceo posao oko smanjenja broja radnika na kraju završiti.

„Ja i dalje potenciram da se to uradi, ali ne želim da žurim dok ne vidimo kakav će biti novi zakon. Pored toga, moramo da uradimo finansijsku konstrukciju i odlučimo kako ćemo da zbrinemo sve te ljude koji će ostati bez posla. Sigurno ej da će morati da odu, ali ne mogu da vam kažem konkretan datum. Jednostavno, ne želim da napravim grešku kao prethodna vlast, da otpustimo ljude pa da ih kasnije po sudskim rešenjima vraćamo na posao“ objasnio je gradonačelnik.

javna pred 1

Na osnovu istraživanja koje smo ovih dana sproveli,  plate kasne u skoro svim javnim, javno-komunalnim preduzećima i institucijama kulture u gradu.

Odmah iza SRC Dubočica i Radio Leskovca, sa sedam meseci kašnjenja u isplatama zarada nalazi se Komunalac.

U javnom preduzeću Dom plate kasne šest meseci, četiri i po u Turističkoj organizaciji Leskovac, a po četiri u institucijama kulture: LKC-u, muzeju, pozorištu, biblioteci i Domu kultrue iz Pečenjevca.

Isti zaostatak je i u gradskoj Direkciji za urbanizam i izgradnju, dok po tri zarade kasne u Vodovodu i Istorjskom arhivu.

Među najbolje stojećim preduzećima u gradu je  Pijaca sa jednomesečnim kašnjenjem zarade.

Ona koja bi trebalo da služe za primer ostalima, ne samo u Leskovcu već i šire su Gradska autobuaska stanica i Toplana gde se zarade redovno isplaćuju zahvaljujući dobrom poslovanju i uspešnoj naplati potraživanja.