SUBNOR: Svi zaboravili na 29. novembar

Josip-Broz-na-Drugom-zasedanju-AVNOJ-a

Leskovac – Okružni i gradski odbori SUBNOR-a i Leskovački kulturni centar organizovali su danas tribinu povodom 70 godina Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Na tribini u Sali Leskovačkog kulturnog centra o ovom istorijskom događaju iz Drugog svetskog rata govorili su profesori istorije Milan Trajković , Božidar Stamenković i Ivan Becić.

Drugo zasedanje AVNOJ-a održano je 29 novembra 1943. godine u Jajcu, a nekadašnja Jugoslavija je ovaj dan slavila kao jedan od najvećih državnih praznika – Dan Republike.

Danas je, slažu se istoričari i članovi SUBNOR-a, nepravedno zaboravljen.

“Na ovaj dan su se nekada pšravili izleti, simbolično otvarale fabrike, slavila država u kojoj smo živeli. Danas imamo desetine praznika kojima I ne znamo značenje. Sve je konfuzno. Živimo u Republici koja na grub I zastavi ima monarhističke simbole. To je konfuzno, a 29. novembar je potpuno epravedno zaboravljen” rekao je na održanoj tribini Hranislav Rakić, predsednik OkrO SUBNOR-a.

Na ovaj dan 1943. godine održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

U Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Jugoslavije doktor Ivan Ribar.

AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.

Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade.

Izbegličkoj Vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju. Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula “maršal Jugoslavije”, na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.

Obeležavanje tog datuma prestalo je sa raspadom SFR Jugoslavije u svim njenim republikama, osim u Srbiji.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj republici Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *