Sutra počinje Balkanska smotra strip autora

Na ovogodišnjoj 23. Balkanskoj smotri mladih strip autora, koja se u organizaciji Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”održava od 25. do 30. juna na više lokacija u Leskovcu, učestovaće rekordnih 2817 crtača iz 80 zemalja. Zvanično otvaranje i početak manifestacije zakazan je za sutra u 20 časova u Leskovačkom kulturnom centru.

Osim centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će biti priređena u galerijama Leskovačkog kulturnog centra, održaće se i dve izložbe u Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci. Posle predstavljanja nacionalnih scena petnaestak evropskih zemalja, ove godine biće predstavljen strip Južne Koreje, pa je tako u Narodnom muzeju postavljena izložba “Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva”. Njeno otvaranje zakazano je za subotu 26. juna od 20 časova. Organizatori najavljuju da će smotri lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip autora.

Takođe, 26. juna od 19 časova, biće otvorena jedinstvena izložba – “Balkanski ženski strip: Izbor”. Radi se o postavci koja na jednom mestu okuplja oko stotinu strip autorki iz čitavog regiona. Ova izložba premijerno prezentuje potpuniju sliku bitnog i zapostavljenog fenomena ženskog stripa u našem region.

U okviru 23. Balkanske smotre posetioci će imati prilike da prisustvuju tribinama, predavanjima, master klasovima, promocijama i okruglim stolovima. U oviru smotre održaće  se i Međunarodna konferencija stripa i internacionalni projekat CAN FOR BALKANS usmeren na istorijski strip koji sufinansira Evropska unija a podržan je kroz program Kreativna Evropa.  

Balkansku smotru mladih strip autora, festival koji postoji od 1998.godine, i ove godine podržao je Grad Leskovac, a drugu godinu za i Ministarstvo kulture i informisanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *