SUTRA POČINJE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA, JAVITE SE SVOJIM IZABRANIM LEKARIMA

Zavod za javno zdravlje Leskovac dobio je 7 750 doza vakcine protiv sezonskog gripa i  izvršio je distribuciju svim  domovima zdravlja na teritoriji Jablaničkog okruga,  u kojima će vakcinacija za sezonu 2019/2020 početi sutra.

Vakcinacija na teritoriji  koju pokriva Dom zdravlja Leskovac obavljaće se u svim zdravstvenim ambulantama u gradu i selima, navodi se u saopštenju za javnost ove zdravstvene ustanove.

Osobe koje žele da se vakcinišu potrebno je da se jave svom  izabranom  lekaru, a Dom zdravlja Leskovac izvršiće  vakcinaciju osoba koje su smeštene ili zaposlene uUstanovi za odrasle i starije. Pored toga i sam Zavod za javno zdravlje Leskovac izvršiće  vakcinaciju svojih zaposlenih.

Za teritoriju Jablaničkog okruga ove godine je inače, isporučeno 1580 doza vakcine više u odnosu na prethodnu godinu zbog povećanog interesovanja za vakcinaciju lica.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, reč je o vakcini protiv gripa za sezonu 2019/2020  Vaxigrip Tetra četvorovalentna  mrtva, proizvođača Sanofi Pastera, jednodozna u  špricu, split vakcina  sa pratećim sertifikatom od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Vaxigrip Tetra četvorovalentna vakcina sadrži viruse gripa tipa A dva soja  AH1N1, AH3N2 i virus gripa tipa B dva soja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i odluci Evropske unije za ovu sezonu.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa preporučuje se:

-osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom,

– osobama koje su smeštene i zaposlene u ustanovama za starija lica i ustanovama socijalne zaštite,

– zaposlenima  u zdravstvenim ustanovama,

-osobama koje su starije od 65 godina,

-kao i licima koja su zaposlena u javnim službama koje su u riziku.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja oboljevanja i umiranja, kao  i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji, zaključuje se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Leskovac.