Suzana Paunović najavila aktiviranje mobilnog tima za pomoć Romima

suzana 1

Leskovac – Leskovac je jedan od 20 gradova u Srbiji koji će formirati mobilni tim u okviru Projekta tehničke podrške za inkluziju Roma, najavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je danas posetila leskovački Centar za socijalni rad i Ustanovu za starije i odrasle.

„Ovaj mobilni tim će činiti stručni radnici iz svih gradskih socijalnih ustanova  i relevantnih institucija. Grad će čak dobiti i jedno vozilo koje će služiti u te svrhe“ istakla je ona.

Najpre će se, kako je objasnila Paunovićeva, stremiti ka poboljšanju uslova života Roma, njihove zdravstvene nege i obrazovanja.

suzana 2

Direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava razgovarala je u leskovačkom Centru za socijalni rad sa predstavnicima romske zajednice i istakla da je obrazovanje prvi preduslov za bolji život ove nacionalne manjine.

„Za ¼ je povećan broj Roma koji upisuju školu, ali je mali broj onih koji je završe i moramo da se potrudimo da to rešimo naglasila je Paunovićeva.

suzana 3

Ona je zajedno sa gradonačelnikom Leskovca posetila i ustanovu za starije i odrasle i uz konstataciju da je najstarijim sugrađanima potrebno pre svega poboljšanje medicinske nege i pomoći, priča se ponovo svela na pitanje kako poboljšati život Roma u našoj zajednici.

Tokom obe posete Suzana Paunović je istakla da je najveći problem u razvoju romske nacionalne manjine zapravo diskriminacija i da se on mora rešiti u narednih nekoliko godina.