Sva biračka mesta za izbore saveta nacionalnih manjina u Leskovcu otvorena na vreme, do sada nisu zabeležene nepravilnosti

U Leskovcu je jutros u sedam časova otvoreno svih sedam biračkih mesta za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina i do sada nisu zabeležene nepravilnosti, potvrđeno nam je od strane nadležnih.

Upisano je nešto više od 4000 birača, od kojih je najveći broj čine oni romske nacionalnosti, ukupno 3064, a potom bugarske sa 146 birača.

Najviše birača upisano je u spisak biračkog odbora broj 3 u MZ “Marko Crni”, oko 1200, gde je izlaznost u 11 časova iznosila deset odsto.

Kada je u pitanju romska nacionalna manjina, ima 1192 upisana birača, zatim 17 za egipatsku i po jedan dvoje za bugarsku, slovačku i rumunsku. Naša je procena da su ove brojke veće, ali da nisu svi upisani u birački spisak. Naravno, svi oni mogu još uvek da se prijave i da dođu da glasaju– ističe Vladimir Amzić, predsednik Biračkog odbora broj 3 u MZ “Marko Crni”.

I u Srbiji su sva biračka mesta, kojih je 949, otvorena na vreme, a biće zatvorena do 20 sati, saopštila je Republička izborna komisija.

Na nivou Srbije 23 nacionalne manjine danas biraju nacionalne savete. Od ovog broja 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike biraju na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština.

U Leskovcu je registrovano ukupno 14 nacionalnih manjina, od kojih danas 12 biraju svoje savete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *