Sve češća pojava zmija u naseljenim mestima (Video)

Od početka godine služba ZOO higijene Javno-komunalnog preduzeća „Komunalac“, koja se, pored ostalog, bavi i hvatanjem zmija intervenisala je 15 puta. Pojava sunčevih zraka i toplije vreme dovode do toga da zmije izlaze iz svojih staništa, a sve češće su i posetioci naseljenih mesta, kažu u nadležnoj službi.  

U Službi ZOO higijene radi šest radnika zaduženih za obavljanje poslova hvatanja zmija koji su za to prošli specijalnu obuku u Zavodu za zaštitu prirode u Beogradu i koji na teren izlaze po pozivu građana. Kako kažu iz ove službe, nije neobično da se ovi gmizavci pojavljuju u urbanim sredinama. Često ih ima u napuštenim zgradama, podrumima  ili garažama, odnosno svuda gde ima i miševa kojima se hrane. Buka u centru grada, pogotovo u delovima gde se izvode građevinski radovi koji izazivaju vibracije, kod zmija izaziva strah pa iz tog razloga izlaze na površinu.

Od približno 3500 poznatih vrsta zmija, 10 odsto njih je otrovno za ljude. Ipak u susretu sa zmijom čovek često ne razlikuje otrovnu od bezopasne. Po pravilu otrovne zmije su kratke, trome, imaju trouglastu glavu i šare po telu, dok su neotrovne dugačke, kreću se dosta brže i jednobojne su. Ipak koliko god ovi gmizavci delovali opasno  oni čoveka napadaju samo iz straha ili kada su ugrožene, naglašava Vladimir Cvetković, jedan od radnika ZOO higijene koji je prošao neophodnu obuku.  

Smuk i belouška su, pored pojedinih rečnih zmija,  najčešće vrste koje se susreću na teritoriji grada Leskovca.  Najotroviji je poskok koji se vrlo retko sreće. Sve uhvaćene zmije puštaju se u prirodu van naseljenih mesta, a ubijanje ovih gmizavaca zakonom je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*