Svečanom akademijom Narodna biblioteka u Leskovcu obeležila 140 godina

Svečanom akademijom, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“, najstarija ustanova kulture na teritoriji grada Leskovca, proslavila je jubilarnih 140 godina postojanja i rada. Ovim povodom, u Narodnom pozorištu, uručene su zahvalnice predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću i predstavnicima drugih ustanova i institucija koje su dale doprinos u radu leskovačke biblioteke.

Narodna čitaonica „Ujedinjenje“ osnovana 1879. godine, predstavlja začetak bibliotekarstva na području grada Leskovca. Ona je imala početni fond od samo 12 knjiga koje su uglavnom bile verskog sadržaja.

Danas Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ ima 11 odeljenja i pet ogranaka, kao i fond od dve stotine hiljada knjiga. Vesna Ilić, direktorka ove ustanove, istakla je da je postojanje biblioteke  više društvena potreba nego obaveza.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Svečanu akademiju povodom obeležavanja 140 godina postojanja i rada u leskovačkom Narodnom pozorištu, otvorila je Vokalna grupa Libero, himnom „Bože pravde“. A ovom prilikom članovci Dečijeg hora „Zvezdice“ izveli su i himnu Narodne biblioteke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *