Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležen u Leskovcu

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV-a, Zavod za javno zdravlje iz Leskovca, organizovao je akciju testiranja na HIV, u Leskovačkom kulturnom centru. Ovogodišnji slogan, pod kojim se ovaj dan obeležava širom sveta, je „Društvo doprinosi napretku“.

Od početka epidemije 1985. godine do novembra 2019. godine, u Jablaničkom okrugu, registrovana su 42 lica inficirana HIV-om. Najveći broj obolelih je u Leskovcu, čak 31, a potom sledi opština Lebane sa šest prijavljenih slučajeva. Bojnik i Vlasotince imaju po dvoje inficiranih, dok je u Medveđi registrovana jedna osoba sa HIV infekcijom. Jedino u opštini Crna Trava nije zabeležen nijedan slučaj.

Doktorka Zorana Kulić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Leskovac, kaže da je najveći broj obolelih starosti od 30 do 39 godina, zatim od 20 do 29 godina, kao i da je broj inficiranih muškaraca u Jablaničkom okrugu, kako ističe, znatno veći od broja inficiranih žena.

U Zavodu za javno zdravlje Leskovac, od 2002. godine, pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, funkcioniše Savetovalište za SIDU, u okviru kojega se, svakog dana, od 8 do 15 časova, može obaviti poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, od početka epidemije, u Srbiji je registrovano 4.027 osoba inficiranih HIV-om, dok je u periodu od januara do novembra ove godine prijavljeno 175 slučajeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *