Nagrada “Nikolaja Timčenka” ove godine ide u ruke Marte Frajn

Dani Nikolaja Timčenka biće održani od 5. do 7. decembra u Leskovačkom kulturnom centru, najavljeno je na konferenciji za novinare. Nagrada koja nosi ime ovog  filozofa, esejiste, književnog kritičara i novinara, u čijoj se rukopisnoj zaostavštini nalazi više desetina studija, knjiga ogleda i eseja, biće dodeljena Marti Frajnd, istoričaru književnosti i komparativisti, za knjigu  “Pesnici u pozorištu, Pogledi na srpsku međuratnu dramu”, saopštio je žiri zadužbine.

“Uz „Pesnike u pozorištu“  Marte Frajnd, u najužem izboru za nagradu namenjenu najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti, bile su knjige: Jovice Stankovića „Metafizički smisao svetlosti u umetničkoj prozi Nikole Miloševića“ i Vladimira Dimitrijevića „Iz epa u film: književni kritičar Vladimir Vujić“ – rekla je Biljana Mičić, profesor Gimnazije u Leskovcu-član žirija.

U četvrtak 5. decembra, za kada je najavljeno otvaranje manifestacije “Dani Nikolaja Timčenka”, od 18 časova,  u Leskovačkom kulturnom centru  govoriće Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine, a od 18:30 biće održana tribina “Nikolaj Timčenko: Na strani čoveka, zapisi o srpskoj prozi” na kojoj će govoriti Natalija Ludoški, Dragan Radović i Vladimir Mičić.

U petak u 18 sati biće predstavljena Vukova zadužbina iz Beograda, a istog dana od 19:30  održaće se tribina “O istoriji, sećanjima i samoći, eseji i kritike o srpskoj prozi dvadesetog veka” Aleksandra Jovanovića, na kojoj će pored autora govoriti i Marko Nedić i Jovan Pejčić. U subotu od deset časova biće organizovana poseta Legatu Nikolaja Timčenka, a od 12 časova predviđeno je uručenje nagrade.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *