LESKOVAC – Prema saznanjima do kojih je došla naša redakcija, pacijent iz Jablaničkog opkruga kod koga je izolovan virus svinjskog gripa AH1N1, preminuo je na Infektivnoj klinici u Nišu. Radi se o starijem muškarcu koji je umro zbog posledica jake upale pluća.

Broj obolelih od sezonskog gripa na području Jablaničkog okruga u stalnom je porastu. Na teritoriji grada Leskovca, najviše je zahvaćena populacija u uzrasnoj grupi od 30-65 godina starosti i deca starosti od 5-14 godina starosti.Doktori leskovačkog Zavoda za javno zdravlje u stalnom su kntaktu sa kolegama na grudnom odeljenju leskovačke Opšte bolnice. Komplikacija od gripa za sada nema, ako se izuzme slučaj preminulog od svinjskog gripa, ali, ukoliko se ne ispoštuje terapija, kao posledica može se javiti jaka pneumonija, odnosno upala pluća, upozorava načelnik grudnog odeljenja leskovačke bolnice , doktor Dragan Jovanovioć.

Vakcinacija je jedina prevencija kada je grip u pitannju, napominju doktori. Ukoliko ipak dođe do razboljevanja, nikako ne treba uzimati antibiotike bez lekarskog nadzora, temperatura ne treba da se spušta ispod 38 stepeni, neophodno je unositi što više tečnosti, voća i povrća. Ukoliko telesna temperatura tri dana za redom prelazi 38 stepeni, neophodna je stručna medicinska pomoć.

TVL-ONLINE
AKTUELNO
Aktuelno
Aktuelno
Aktuelno
reklama
Oglas
posao