Trojke u leskovačkom porodilištu

U leskovačkom porodilištu juče su rođene trojke, začete prirodnim putem, što je, prema rečima zaposlenih, prava retkost. Inače, u prethodna dva dana u leskovačkom porodilištu na svet su došle ukupno 23 bebe, u sredu trinaest, a juče deset, što je znatno više od dnevnog proseka.  

Mirjana Dimitrijević, sada majka šestoro dece, juče je na svet donela tri devojčice. Ona joj je bila treća po redu, a druga blizanačka trudnoća, sve tri začete su prirodnim putem. Kod kuće u Velikoj Sejanici čeka je suprug sa petogodišnjom devojčicom i dva trogodišnja dečaka. 

Sada se dobro osećam. I ja i moj suprug nismo baš očekivali da će biti trojke, bili smo mnogo iznenađeni kada smo saznali – kaže ova porodilja.

Za ginekologa Jelenu Mitrović, vođenje ove trudnoće bio je pravi izazov.

Ja sam bila veoma zbunjena kada sam videla da žena nosi trojke, nisam mogla da poverujem. Uspele smo da iznesemo trudnoću zajedničkim snagama. Ova visokorizična trudnoća završena je u 35. nedelji, porodila se carskim rezom. Pre toga je žena već imala dva carska reza, ja sam joj vodila obe trudnoće– kaže doktorka Mitrović.

Sve tri bebe su ujednačenog rasta, težine oko 1900 grama, što je zadovoljavajuće za trojke, objašnjava Valentina Videnović, subspecijalista neonatologije.

Od početka godine do današnjeg dana u leskovačkom porodilištu rođeno  je 817 beba, što je neznatno manje u odnosu na isti period prošle, kada je ova brojka iznosila 830. 

Prema rečima Slađane Stojanović, načelnice Službe ginekologije OB Leskovac, dnevno se u proseku u leskovačkom porodilištu rodi 4-5 beba. U poslednje vreme raste broj blizanačkih trudnoća, ali trojke su prava retkost. Trojke su rođene 1986, 2008, 2010. i 2013. godine, pa tek sada u 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*