U 2024. godini 161 intervencija pripadnika MUP-a u Leskovcu zbog požara

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Leskovcu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima, navodi se u saopštenju za javnost Policijske uprave Leskovac.

“Takođe, podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda”, ističe se u saopštenju.

Na području Policijske uprave u Leskovcu, od početka nove 2024 godine, pripadnici Vatrogasnih jedinica intervenisali su na 161 požara, od kojih je 119 bilo na otvorenom prostoru.

“Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193.”

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *