U Leskovcu za 6 meseci izvršeno 711 plaćanja karticom na šalterima gradske uprave

Grad Leskovac se nalazi među 10 najboljih lokalnih samouprava, nakon završenog  nacionalnog takmičenja „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“, u organizaciji Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i NALED-a, uz podršku kompanija Visa i Mastercard koje je trajalo šest meseci.

Svečana dodela priznanja bila je upriličena juče u zgradi Narodne skupštine, a u ime lokalne samouprave Leskovca priznanje je primila Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika. 

U takmičenju pod sloganom „Plati karticom i pobedi“,  lokalne samouprave su se nadmetale u plaćanju taksi, naknada i poreza na šalterima gradskih i opštinskih uprava platnim karticama, a pobednici su izabrani prema broju ostvarenih plaćanja u odnosu na broj stanovnika u periodu od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

Učestvovalo je ukupno 60 lokalnih samouprava, a Grad Leskovac zauzeo je 10. mesto sa 711 plaćanja, što je oko 54  plaćanja na 10 000 stanovnika, ističe Jasmina Ranđelović zamenica gradonačelnika. 

Pored Leskovca ovo priznanje pripalo je Žablju, Vranju, Pančevu, Šapcu, Somboru, Novom Sadu, Irigu, Crnoj Travi i opštini Priboj koja je zauzela prvo mesto.

Za šest meseci, koliko je trajala kampanja, građani su na šalterima gradskih i opštinskih uprava karticom platili ukupno 13 560 taksi, naknada i poreza, u vrednosti od oko  21 700 000 dinara, odnosno oko 178 hiljada evra, a procenjeno je da su ona ovaj način grđani uštedeli i do 500 dana čekanja u redovima.

Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače  niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi, zaključuje naša sagovornica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *