U Srbiji broj pušača smanjen za četiri odsto

„Duvan – pretnja našoj životnoj sredini“ ovogodišnji  je slogan Svetskog dana bez duvanskog dima, koji se obeležava poslednjeg dana maja. Prema istraživanjima, za proizvodnju cigareta godišnje se  poseče  600 miliona stabala i utroše 22 milijarde litara vode.

U Srbiji se upotrebi 2,5 miliona cigareta dnevno. Međutim,   ohrabruje podatak da se u našoj zemlji poslednjih godina ipak  beleži pad broja pušača za oko 4 procenta, rekla je gostujući u Jutarnjem programu naše televizije Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Duvan je štetan ne samo tokom konzumiranja, već i dok se proizvodi, jer se tretira pesticidima i veštačkim đubrivima. I sam otpad od duvana i cigareta je takođe opasan, jer samo dva opuška mogu da zagade oko 10 litara vode.

Nikotin  iz duvana za  3 sekunde stiže do mozga, a   učestalim pušenjem  dovodi do pojave bolesti zavisnosti. Štetan uticaj duvana povezuje se sa nastankom kardiovaskularnih , ali i malignih bolesti.

U Zavodu za javno zdravlje postoji Savetovalište za odvikavanje od pušenja od  2010. godine. Do sada je preko 350 ljudi prošlo tretmane, a od ovog broja cigarete  su  ostavile 174 osobe, kaže naša sagovornica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *