U Ustanovi za odrasle i starije još 14 korisnika u karantinu

Posete u Ustanovi za odrasle i starije Leskovac, koja je ove nedelje počela sa redovnim funkcionisanjem, odvijaju se u dvorištu u strogo kontrolisanim uslovima. Iako se od utorka počelo sa prijemom i organizovanjem poseta srodnika, četrnaest korisnika, koji su već drugi, odnosno treći put pozitivni na korona virus, i dalje je u karantinu.

Prilikom ukidanja vanredne situacije u Leskovcu, epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje dozvolili su otvaranje Ustanove za odrasle i starije. Međutim, jedan deo ustanove je i dalje u karantinu.

“Istog dana kada je ukinuta i vanredna situacija u gradu, epidemiolozi ZZJZ su dozvolili otvaranje ustanove, s tim što imamo i jedan karantinski deo, gde se nalaze 14 korisnika koji su drugi, odnosno treći put pozitivni, tako da mi imamo saglasnost epidemiologa, saglasnost ministarstva, da smo mogli normalno da pređemo na smenski rad. Od utorka smo počeli i prijem korisnika i normalno počele su posete ovaj srodnika našim korisnicima – rekla je direktorka ustanove Gordana Savić. 

Srodnicima su posete dozvoljene svakog radnog dana, u periodu od 9 do 18 časova, a moraju da se najave 24 sata ranije. Ulazak u ustanovu nije dozvoljen, pa se posete odvijaju u dvorištu, uz poštovanje svih mera i preporuka propisanih od strane nadležnih.

“Srodnik ulazi sa jedne strane, to se već ovde vidi, prolazi kroz dezobarijeru i mora da ima ličnu zaštitu, odnosno masku i rukavice, ukoliko nema, onda mi to dajemo. S druge strane dolazi korisnik koji je isto pod ličnom zaštitom. Poseta se odvija 15 minuta. Između srodnika i korisnika postoji ova barijera i postoji normalno udaljenost od metar i po. Nakon 15 minuta vrši se dezinfekcija čitavog prostora i tek nakon toga dolazi sledeći posetilac odnosno sledeći srodnik – objašnjava Savić. 

Od 24. jula, kada je utvrđeno da je korona virus unesen u ovu ustanovu, krenulo se sa preduzimanjem neophodnih mera u cilju njegovog suzbijanja, uz saradnju sa epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje, i doktorima  Opšte bolnice Leskovac.

Zaposleni u Ustanovi za odrasle i starije se nadaju da će naredni rezultati testiranja ovih 14 korisnika, koji su u karantinu, biti sa negativnim nalazom, budući da je u pitanju asimptomatska klinička slika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *