U Vlasotincu ostaje na snazi vanredna situacija

Broj pacijenata u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Vlasotincu je u padu, a većina pacijenata dolazi na kontrolni pregled.

Poslednjih dana broj testiranih osoba manji je za dve trećine u odnosu na ranije, a razlog je što se smanjuje broj pacijenata sa indikacijama za testiranje, saopštava Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince. I pored opadajućih brojeva, štab je doneo odluku da vanredna situacija, uvedena 12. novembra i dalje ostaje na snazi.

Ostaje na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim prakovima i igralištima, tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, takođe uz primenu odgovarajućih mera lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitne maske u slučajevima  boravka na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru gde nije moguće obezbediti propisani fizičku distancu od dva metra.

I dalje je zabranjeno organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Od 21. decembra, zaključno sa 25. decembrom, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, pružanje usluge u oblasti ugostiteljstva, pružanje usluga u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge i delatnost, u oblastima kulture i sporta koje podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge ograničava se tako da ti objekti mogu raditi samo radnim danima od 5 do 20 časova.

Javno – komunalna preduzeća Vodovod i Komunalac, nastaviće sa dezinfekcijom javnih površina, sa težištem na prilazne puteve i platoe ispred DZ Vlasotince,  zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i mesta ispred banaka i pošte.

Štab još jednom apeluje na sve građane da poštuju propisane mere epidemološke zaštite i da za vreme novogodišnjih i božićnih praznika izbegavaju nepotrebna okupljanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *