ODJAVLJENA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

Na teritoriji Srbije nema više epidemije malih boginja. Poslednji zabeležen slučaj bio je u junu ove godine u Boru. Prema epidemiološkim kriterijumima kada prođe dvostruki inkubacioni period za neku  zaraznu bolest stiču se uslovi da se odjavi epidemija, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje “ Doktor Milan Jovanović Batut “.

Srbija se sa epidemijom malih boginja borila 21 mesec, tačnije od oktobra 2017. godine. Od tada do danas zabeleženo je oko 5 800 slučajeva obolelih i 15 umrlih. Epidemija je buknula, jer je smanjen obuhvat dece koja su vakcinisana MMR vakcinom, koju deca dobijaju kao zaštitu od  malih  boginja, rubeola i  zauški. Na teritoriji Jablaničkog okruga u periodu od 2009. do 2018. godine prijavljeno je 798 slučajeva oboljevanja od malih boginja, a najveći broj obolelih u ovom periodu, njih 472,  zabeležen je upravo u 2018. podaci su leskovačkog Zavoda za Javno zdravlje .

U 2017. godini oko 81 odsto mališana bilo je zaštićeno vakcinom protiv malih boginja. Da bi se obezbedio jak kolektivni imunitet neophodno je da obuhvat bude 95 odsto. Podatak Inistituta Batut, da je među 15 umrlih bilo i dece, trudnica i odraslih koji su pre epidemije bile potpuno zdrave osobe, strašna je poruka  svim antivakcinalnim lobistima i poruka da u 21. veku ne treba raspravlajti o važnosti MMR vakcine,  stav  je epidemiologa.