Ukinuta vanredna situacija zbog poplava. Procenjena šteta na preko 95 miliona dinara

Vanredna situcija koja je na teritoriji Leskovca proglašena 11. januara zbog elementarne nepogode nastale usled kiše, poplava i bujičnih voda, ukinuta je na današnjoj sednici gradskog Kriznog štaba. Na ovom zasedanju naglašeno je da je rok za prijavu za procenu štete na objektima i infrastrukturi produžen do 18. marta do kada građani mogu da podnesu zahteve na pisarnici Osmospratnice.

Do sada procenjena šteta na objektima i infrastrukturi dostiže iznos od oko 50 miliona dinara, a na poljoprivrednom zemljištu, mehanizaciji i stočnom fondu skoro 46 miliona dinara.

U izveštaju Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, na osnovu kog je ukinuta vanredna situacija proglašena 11. januara zbog elementarnih nepogoda, navedeno je da se voda povukla sa svih lokacija, da su vodostaji reka stabilni, kao i da se još uvek radi na sanaciji štete na elektromreži u pojedinim mestima  

Komisija za procenu štete na objektima i infrastrukturi usled elementarne nepogode do sada je obišla preko 200 domaćinstava u ukupno 21 mesnoj zajednici i procenila štetu na 177 stambenih, 234 pomoćna, 5  poslovno-privrednih objekata i dva mosta u Jelašnici i Turekovcu.  Verifikaciju zapisnika o proceni štete resorne komisije, vrši obavlja Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a državni paket pomoći biće usmeren samo ka vlasnicima oštećenih stambenih objekata.

Kada je reč o izveštaju Komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, mehanizaciji i opremi za rad,kao i stočnom fondu, utvrđeno je da je njen iznos ukupno 45 milion i 600 hiljada dinara u ukupno 30 katastarskih opština na teritoriji grada.  

Za tekuću godinu Operativnim planom odbrane od poplava planiraju se radovi na dve lokacija, reč je o sanaciji i uređnju celokupnog korita Rudarskog kanala u dužini od 11,5 kilometara i celokupne trase Šainovačkog kanala u dužini od 1,3 kilometra.

Nakon izrade Predlog operativnog plana biće upućen Vodoprivrednom centru Morava Niš na davanje mišljenja, a nakon toga biće prosleđen Gradskom veću i Skupštini grada, istaknuto je na sednici Kriznog štaba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *